Softver

10 najboljih fontova za arhitekte

Iako naizgled deluje nevažno, izbor fonta znatno utiče na vizuelni kvalitet projekta.

Ne možete da pronađete odgovarajući font za vaš novi projekat? Nervira vas kada neko napiše tekst u Comic Sansu ili sa svim velikim slovima? Niste sami!

Arhitekte i dizajneri koriste grafičke elemente kako bi na odgovarajući način izrazili ideju projekta. Pored logoa, crteža, grafika i šablona postoji još jedan detalj koji veoma utiče na identitet projekta – font. Stoga treba posvetiti pažnju njegovom izboru. Mi vam olakšavamo posao tako što vam donosimo 10 fontova koji su najbolji izbor za arhitekte po izboru ArchDaily.

Futura

Ovo je stari, dobri font koji je poznat svima. Kreirao ga je Paul Renner dvadesetih godina prošlog veka i upotrebljava se do dana današnjeg. Jednostavan je i čist ali ga ne bi trebalo koristiti u dužim tekstovima. Sjajno izgleda kao font za vizuelni identitet korporativnih zgrada.

Font možete kupiti ovde. Da, da, fontovi se kupuju…

Bauhaus

Dizajnirao ga je 1925. godine grafički dizajner Herbert Bayer. I danas se veoma često koristi, a u arhitekturi se odlično može iskoristiti za ispisivanje naslova i podnaslova.

Dolazi uz Windows, a možete ga kupiti ovde.

Neutra

Grafički dizajner Christian Schwartz dizajnirao je ovaj font u čast modernističkog arhitekte Richarda Neutre. Često se koristi u dizajnu kao zamena za Futuru.

Font možete kupiti ovde.

Bodoni

Ovaj font je 1767. godine dizajnirao Giambattista Bodoni i treba ga koristiti s oprezom jer je vizuelno zahtevan. Ne treba ga koristiti u dugačkim tekstovima ali je zato odličan kada treba nešto da se naglasi, kao što su detalji ili naslovi.

Font možete kupiti ovde.

Gotham

Ukoliko tražite dobar font za logoe ili vizit-kartice, ovo je odličan izbor. Dizajnirao ga je 2000. godine grafički dizajner Tobias Frere-Jones.

Font možete kupiti ovde.

Butler

Za razliku od Bodonija i Dala Floda, Butler je moderan font sa zakrivljenim linijama. Zbog svoje upečatljive pojave, najbolje je koristiti ga za naslove i u logoima.

Font možete kupiti ovde.

Consolas

Ovo je veoma često korišćen font u arhitektonskim časopisima! Odlično izgleda u dužim tekstovima, a može se uspešno koristiti i u projektima. Dizajnirao ga je Lucas deGroot.

Zajedno sa Cambria, Constantia, Corbel, Candara i Calibri, ovaj font je jedan od najkorišćenijih fontova na Windowsima i dolazi zajedno s njim.

Helvetica

Većina arhitekata, i bez naprednog znanja o grafičkom dizajnu, intuitivno upotrebljava sans serif fontove zato što su jednostavni i svedeni, a jedan od najkorišćenijih jeste Helvetica – ozloglašen među profesionalcima. Dizajnirali su ga Max Miedinger and Eduard Hoffmann.

Font možete kupiti ovde.

Modeka

Oni koji traže svestran font koji je pritom i suptilan, ovo može biti dobar izbor. Kombinacija tankih i zaobljenih linija čini ga dobrim izborom za naslove, podnaslove i detalje. Dizajnirao ga Gatis Vilaks.

Font možete kupiti ovde.

Poplar

Ovaj font deo je Adobe kolekcija, a dizajnirala ga je Barbara Lind. Odličan je izbor za dijagrame, šeme i naslove.

Font možete kupiti ovde.

Foto: ArchDaily

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *