Arhitektura

Vinarija u Toskani skrivena iza kamenog vijadukta

Savremena arhitektonska bajka smeštena je na lokaciji u vinskoj regiji Kjanti na kojoj je se već odvija deluks agroturizam.

Posle više godina projektovanja i usaglašavanja s propisima i uslovima nadležnih organa, projekat biroa IB Studio konačno je dobio dozvolu za izgradnju. Razlog zbog čega se ovaj projekat toliko odužio jeste prilično neuobičajeno rešenje kojim se planira izgradnja nečeg novog što izgleda kao staro. Naime, fasadu nove podzemne vinarije krasiće kameni zid u obliku vijadukta baš onakvog kakvi su građeni u vreme Starog Rima!

Ispred potpuno ukopana vinarije nalaziće se kameni zid koji izgledom podseća na vijadukte kakvi su građeni za vreme Rimskog Carstva.

Na postojećoj lokaciji odavno postoji vinarija u kojoj se odvija proizvodnja – od grožđa do flaširanog kjantija – kao i ugostiteljska usluga s delux smeštajem. Međutim, novi objekat koji će se prostirati na placu od oko 1.000 kvadrata predviđa da ugosti novi proizvodni proces koji će proširiti kapacitete postojeće vinarije ali će ujedno podići i njen vizuelni identitet.

Glavna fasada objekte izabrana je tako da se što bolje uklopi sa jedinstvenom topografijom terena. Zato je izabrana forma lučnog zida od kamena koji izgleda kao vijadukt – po kojem se zaista može hodati. Zid je podeljen na pet delova kako bi pratio morfologiju terena, a povezan je s mrežom staza po vinogradu.

Kreiranjem ovakvog zida ne samo da je stvorena impresivna slika iz eksterijera već je postignuto da i pogled iz enterijera ka vinogradima bude uokviren lukovima što daje osećaj autentičnosti.

Izbor vegetacije

U izgradnji vinarije biće, pored betona, korišćeni i lokalni kamen (za lučne zidove) ali i mesing koji će dati enterijeru dozu luksuza. Posebna pažnja obraćena je na vegetaciju pa je izabrano rastinje u ljubičastim, crvenim i žutim tonovima u skladu s vinskom regijom Kjanti, dok će unutrašnje dvorište krasiti ruže i puzavice.

Dok će ispod zemlje odvijati proizvodnja, etaža u nivou terena namenjena je posetiocima koji mogu da probaju vina, ručaju ili jednostavno odmaraju i pare oči na prelepim toskanskim krajolicima.

Grafičke podloge

Osnova
Osnova
Aksonometrija
Aksonometrija
Preseci
Preseci
Preseci
Preseci

Foto: IB Studio _ Arch. Invernizzi & Bonzanigo, via V2com

Kada ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *