Opremanje

Solarni hidropanel dnevno pravi 10 litara pijaće vode iz atmosfere

Stavite uređaj Source na krov i pored struje imaćete i vodu!

Generatori vode koji pretvaraju paru iz atmosfere u tečnost, nisu nikakva novost. Međutim, dosadašnja rešenja su bila ili veoma specifična za unapred poznate projekte ili su bila veoma skupa za domaćinstva. Međutim, Source kojeg pravi Zero Mass Water je prvi hidropanelni uređaj koji se može slobodno kupiti na tržištu (doduše u SAD) i koji stvarno radi posao, odnosno, pravi iz atmosfere do 10 litara pijaće vode dnevno.

Dva hidropanela spojena su s rezervoarom iz kojeg posle voda ide pravo u česmu.

Osnovni model Sourcea sastoji se i dva hidropanela koji se montiraju na krov kao i bilo koji drugi solarni panel. Uređaj ima rezervoar kapaciteta 30 litara vode u kojem se voda mineralizacijom priprema za piće. Source se može direktno povezati na česmu (ili na frižider) i voda je odmah spremna za piće. Kako se navodi u saopštenju, nije potrebno nikakvo održavanje sem godišnjeg menjanja filtera i zamene ketridža s mineralima svake pete godine.

Osnovni model Sourcea može dnevno da proizvede od 4 do 10 litara pijaće vode dnevno. Ukoliko se uređaj postavlja u sredine sa suvljom klimom moguće je izabrati i model sa više hidropanela kako bi se pospešila efikasnost ili kako bi se povećao dnevni kapacitet.

12 dinara po litri vode

Kako se navodi iz kompanije Zero Mass Water, uređaj je sposoban da proizvede vodu i iz veoma suvih klimatskih regija. „Source čak dobro radi i u našem sedištu u Arizoni gde je relativna vlažnost vazduha ispod 5%“.

Naravno, ovi generatori vode nisu baš jeftina stvar. Standardni model Source košta 4.000 dolara na šta treba dodati i 500 dolara za ugradnju. Prema rečima proizvođača, projektovani su tako da traju barem 10 godina, pa to znači, kako su to izračunali u The Vergeu, da dnevna proizvodnja košta 1,23 dolara, odnosno od 12 do 30 dinara po litri pijaće vode. 

Foto: Zero Mass Water

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *