Opremanje

Ugraditi solarne panele ili ne? Google vam može uraditi proračun efikasnosti

Poznati softverski gigant ponudio je uslugu proračuna po kojem se može ustanoviti da li je vaša kuća pogodna za postavljanje solarnih panela.

Obzirom da je kupovina solarnih panela, u poslednjih nekoliko godina, poslata pristupačnija većem broju ljudi, mnoga domaćinastva odlučuju se za primenu ovog ekološkog načina pravljenja energije. Ipak, nisu sve kuće jednako pogodne za efikasan rad solarnih panela. Kako se ljudi ne bi izlagali trošku, koji neće imati željene rezultate, Google je pokrenuo program Project Sunroof koji proračuva procenat efikasnosti delovanja solarnih panela na svakoj pojedinčnoj kući.

Project Sunroof 01

Project Sunroof je onlajn alatka koja pomaže ljudima da odluče da li da investiraju u ugradnju solarnih panela na svojoj kući ili ne.

Project Sunroof 02

Ova alatka, koristeći već postojeće Google Earth podatke, analizira niz specifičnost određenog prostora i pruža korisnicima željenu informaciju o efrikasnosti panela na njihovom krovu.

Project Sunroof 03

Project Sunroof u obzir uzima uticaj senki, vremenskih uslova oblasti kroz duži vremenski period, poziciju krova, kao i sve moguće godišnje pložaje Sunca u odnosu na dati krov.

Project Sunroof 04

Bez Srbije, za sada

Nažalost, na sajtu Googlea može se videti da Project Sunroof još uvek nije aktivan za objekte u našoj zemlji. Za sada, ovaj projekat izvodi proračune samo za kuće u 42 američke države. Međutim, u narednim periodu, planira se proširenenje usluge i u ostatku sveta.

Project Sunroof 05

Nema sumnje da je Srbija pogodna za postavljanje solarnih panela, ali opet stručna analiza treba da pokaže za svaki pojedinačni objekat koliko je to isplativa ivesticija.

Treba voditi računa i ovakvim stvarima:

Slovencu oduzeli penziju zbog solarne elektrane na krovu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *