Građevinarstvo

Solarna farba koja proizvodi neograničenu energiju iz vodene pare

Sjajan koncept: uskoro ćemo praviti gorivo od sunčeve energije i vodene pare iz vazduha.

Naučnici sa Univerziteta RMIT u Melburnu osmislili su inovativnu solarnu farbu koja izvlači vlagu iz vazduha i deli je na kiseonik i vodonik.

Rezultat je vodonično gorivo koje je smatra za jednim od najčistijih i najekološkijih energenata čija upotreba, umesto fosilnih goriva, može da pročisti našu planetu.

Mešanjem molibden-suflida s česticama titanijum-oksida dobija se boja koja pravi vodonično gorivo iz sunčeve energije i vlage iz vazduha.

 

Boja sadrži nedavno razvijeno jedinjenje koje ima slične karakteristike kao i silikonski gel, često korišćen za apsorbciju vlage i čuvanje hrane, elektronike i lekova suvim, ali se ponaša i kao poluprovodnik. Pored toga, ovaj sintetički stvoren molibden-suflid katalizuje atome vode na kiseonik i vodonik.

POVEZANO: Najveće veštačko Sunce na svetu zasijalo u Nemačkoj

Vodeći istraživač dr Torben Daenke elaborirao je ovaj izum, nedavno objavljen u Science Daily, rekavši: „Ustanovili smo da mešanjem molibden-suflid s česticama titanijum-oksida dobijamo boju koja pravi vodonično gorivo iz sunčeve energije i vlage iz vazduha.“

Zidovi će postati rafinerije

Profesor Kouroš Kalantar-zadeh, rekao je da vodonik najčistiji izvor energije na planeti i da se može koristiti kao gorivne ćelije umesto klasičnih fosilnih goriva. Zato dalji razvoj ove solarne boje može imati velike uticaj na celu industriju.

Titanijum-oksid je beo pigment koji se može naći u svakoj farbi koja se koristi za krečenje. Kada se on pomeša s molibden-suflidom, dobija se solarna boja koja „konvertuje zidove u energetske rafinerije„, kaže Daenke. Boja će se napajati sunčevom energijom dok će vodu dobijati iz vodene pare iz atmosfere.

POVEZANO: Krečenje zidova grafenom smanjuje zagađenje vazduha

Ovaj izum može omogućiti proizvodnju goriva na udaljenim lokacijama ili na veoma vrućim ali suvim mestima pored okeana. „Morska voda isparava usled sunčeve svetlosti a ta isparenja se mogu koristiti za pravljenja goriva“ – zaključuje profesor Kouroš Kalantar-zadeh. „Ovo je sjajan koncept – pravićemo gorivo od sunčeve energije i vodene pare iz vazduha.“

Foto: Science Daily

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. slavica

    solarna boja, krečenje zidova grafenom bojom, kuće koje se kupuju u prodavnicama, izgradio kuću za 180 evra, solarna farba, možda ću još nešto da pronađem za kojim bih bila zainteresovana, pa vam se javljam, fantastičnih ideja za naš dom ili dvorište

  2. meda

    Bravo za objavljene članke, ovo je za one koji malo vise znaju o solarnoj energiji…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *