Reparacija stare stolarije je mukotrpan posao za koji je potrebno dosta vremena ali se isplati. Foto: Gradnja.rs
Izvođenje

Reparacija stolarije: Kako obnoviti stara vrata i prozore i koliko je to isplativo

Prvo guljenje, pa kajlovanje, sledi gitovanje, pa onda šmirglanje, potom temeljenje i na kraju farbanje. Proces je dug ali se na kraju isplati jer će se u prostoru osetiti duh minulih vremena.

Reparacija, odnosno obnavljanje stare stolarije, profilisanih vrata i prozora, posao je koji zahteva puno vremena i truda te se majstori vrlo teško odlučuju da prihvate ovakav posao.

Ipak, stara stolarija od punog drveta zaslužuje da se obnovi umesto da se zameni novom i to pogotovo na zgradama u centralnim gradskim jezgrima.

Stoga vam donosimo detaljan postupak reparacije stolarije sa fazama rada, a objasnićemo vam i zbog čega je potrebno toliko vremena za ovaj postupak.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Prvo je potrebno doći do čvrste podloge

Na početku, potrebno je stolariju dobro očistiti od svih nečistoća, skinuti ručke i kvake. Višak starog gita se skida kao i svi stari slojevi farbe koji nisu čvrsti. Da bi se to uradilo, farba se guli, a nekada je potrebno i da se pali. Potrebno je, dakle, da se dođe do čvrste podloge.

Ono što će uštedeti vreme jeste da se krila vrata i prozora skinu i ako je moguće rade u radionici, a da se štokovi, koji su vezani za zidove, rade na licu mesta.

Velike pukotine koje se uglavnom pojavljuju na spojevima dasaka se ispunjavaju drvenim kajlicama i lepilom. Drvene kajle se nabijaju u pukotine gumenim čekićem, a zatim se višak drveta koji je van ravni stolarije odseče.

Drvene kajlice i lepak za drvo su neophodni za saniranje većih rascepa u stolariji; Foto: Gradnja

Krila vrata i prozora skinite i ako je moguće završite u radionici, a štokove, koji su vezani za zidove, radite na licu mesta.

Ove drvene kajle i lepak za drvo služe da se sve veće prsline ispune kako git, koji se nanosi kasnije, ne bi bio jako debeo i da ne bi dolazilo do pucanja.

Veće pukotine se uglavnom pojavljuju na spojevima dasaka ili na spojevima profila; Foto: Gradnja.rs

Gitovanje starih vrata i prozora

Nakon popunjavanja većih rupa drvetom, kreće se sa gitovanjem. Za gitovanje se koristi body git (velike čvrstoće, koristi se i za automobile) pošto ćemo stolariju farbati pokrivnom bojom.

Za gitovanje se koristi mala špahtla.

Nanošenje body gita na malom špahtlom na štok vrata; Foto: Gradnja.rs

Za gitovanje se koristi body git pošto ćemo stolariju farbati pokrivnom bojom.

Izgled profilisanog štoka vrata nakon prvog gitovanja; Foto: Gradnja.rs

Šmirglanje vrata i prozora

Nakon što se git osuši, kreće se sa šmirglanjem prvi put. Veće površine se šmirglaju ručnom šlajfericom, a manje (lajsne, pregibi i uglovi) moraju ručno. Bitno je naglasiti da se prvo kreće sa grubljim šmirglama da bi se na kraju došlo do sve finijih.

Prvo šmirglanje radi se šmirglom granulacije 120 (150). Nakon postupka, površina se ponovo pregleda te ponovo sledi gitovanje sada već manjih udubljenja i nedostataka. Zatim sledi šmirglanje sa finijom šmirglom granulacije 180 (220).

Šmirglanje ravnih površina je mašinski sa ručnom šlajfericom; Foto: Gradnja.rs

Nanošenje temelja i gitovanje

Potom sledi nanonošenje prvog temelja pomoću pištolja ili kompresora. Ako će stolarija biti svetle boje onda se koristi beli temelj, a ukoliko je završna boja tamnija, koristiti se crni temelj.

Nakon što se temelj osuši, ponovo se stolarija gituje sada belim gitom kako se kasnije ne bi pojavljivale fleke. Nakon gitovanja, stolarija se ponovo brusi, sada najfinijom šmirglom granulacije 220 (320).

Fino šmirglanje krila prozora nakon nanošenja prvog temelja; Foto: Gradnja.rs

Tek nakon što se utvrdilo da je površina ravna i bez prslina i neravnina, stolarija je spremna za finalno farbanje.

Nanosi se druga ruka temelja, nakon sušenja se ponovo pregleda, gituje belim gitom i brusi. Tek nakon što se utvrdilo da je površina ravna i bez prslina i neravnina, stolarija je spremna za finalno farbanje.

Farbanje štokova

Farbanje na licu mesta radi se kompresorom. S obzirom na to da se štokovi farbaju na licu mesta, potrebno je zaštititi i okolne zidove folijom i krep trakom. Takođe, folijom i krep trakom se moraju zaštititi i prozori.

Farbanje štokova na licu mesta sa kompresorom; Foto: Gradnja.rs

Ne očekujete da će stolarija biti “kao nova” ali će izgledati prelepo jer će stara vrata zasijati u osveženom izdanju.

Delove stolarije koja se mogla skinuti (krila prozora i vrata) najbolje je farbati u radionici. U našem slučaju, koristili smo belu boju RAL 9010 u mat nijansi.

Naravno, ne očekujete da će stolarija biti idealna i “kao nova” ali će izgledati prelepo jer će stara vrata zasijati u osveženom izdanju.

Farbanje u farbari sa kompresorom; Foto: Gradnja.rs

Menjate kvake?

Ukoliko želite da zamenite stare kvake, proverite da li rupe odgovaraju novim. Ovo uradite odmah na početku radova.

Stare brave imaju uglavnom veće rupe od novih te je potrebno da se stare zatvore i otvore nove rupe odgovarajućih dimenzija.

Rupa za stare tipove kvake (desno) su uglavnom veće od potrebnih rupa za nove kvake (levo); Foto: Gradnja.rs

Da li se isplati reparacija stare stolarije?

Cena za reparaciju formira se na osnovu potrebnog vremena za radove, ne toliko na osnovu potrošenog materijala. Ovo je dugotrajan proces koji se većinom radi na licu mesta i zna da potraje.

Zbog toga je cena reparacije dosta visoka. Na primer, ukoliko je cena novih profilisanih vrata izvedenih od MDF-a oko 600 evra, cena reparacije starih vrata iznosi oko 400 evra.  Ako se radi od visokim dvokrilnim vratima koja se često mogu videti u starim zgradama, cena novih vrata je oko 1.200 evra, a reparacija starih je oko 800 evra.

Ipak, reparirana vrata imaju veću vrednost od novih jer prvo su kompletno izvedena od masiva za razliku od novih izvedenih od MDF-a. Što je još važnije, duh minulih vremena i akcentovanje starih zanata i veština učiniće prostor impozantnim i zadivljujućim.

Na kraju to izgleda ovako:

Konačan izgled repariranih starih vrata sa novom kvakom; Foto: Gradnja.rs
Konačan izgled repariranih vrata; Foto: Gradnja

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *