Arhitektura

TV toranj u Pragu pretvoren u hotel

Televizijski toranj Žižkov je mnogima bio trn u oku ali to je nije sprečilo investitore da ga pretvore u luksuzan hotel s jednom sobom.

Za razliku od njegove spoljašnjosti koja ima odlike komunističke ere, njegov enterijer je potpuno drugačiji. Savremen dizajn, kvalitetni materijal i visokotehnološka oprema čine hotel One Room jednim od najinteresantnijih u češkoj prestonici.

Za 900 dolara po noći dobićete sobu na visini od 100 metara sa velikim staklenim površinama koje pružaju fantastičan pogled na panoramu grada.

Prague-television-tower-one-room-hotel-21 Prague-television-tower-one-room-hotel

TV toranj Žižkov podignut je tokom osamdesetih godina prošlog veka kao tri betonska stuba s metalnom zavšnicom i antenom. Na bokovima tornja dodato je devet kapsula koje i danas služe sa smeštanje telekomunikacione opreme dok su ostale otvorene za javnost u vidu kafića, restorana i odnedavno hotela koji ima samo jednu sobu.

Prague-television-tower-one-room-hotel-3 Prague-television-tower-one-room-hotel-6 Prague-television-tower-one-room-hotel-7 Prague-television-tower-one-room-hotel-5 Prague-television-tower-one-room-hotel-4

Kritika na izgled toranja je tokom komunizma bila strogo zabranjena a nakon ove ere pokušane su razne stvari da se njegova spoljašnjost oplemeni. Najpoznatija intervencija je svakako ona češkog umetnika Davida Černija koji je na toranj postavio ogromne bebe od metala koje pužu gore i dole. Bebe su ubrzo uklonjene ali su posle velikog pritiska javnosti vraćene nazad.

Prague-television-tower-one-room-hotel-babie

Pročitajte još i o planu Južne Koreje da napravi nevidljivi toranj.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *