Banke i krediti

Nagrada Erste Banci za 3D Secure sistem bezbednog plaćanja na Internetu

U okviru konferencije i izložbe „Technobank 2010“ koja se 14. i 15. aprila održava u Beogradu, Erste Bank a.d. Novi Sad je za uvođenje 3-D Secure sistema bezbednog plaćanja na Internetu dobila nagradu „Banking Technology Award 2010“, koja se dodeljuje za najbolje bankarsko tehnološko rešenje prezentovano na konferenciji.

Erste Banka je svojim klijentima od 1. marta ponudila usluge Verified by Visa i MasterCard SecureCode, servise namenjene povećanju bezbednosti prilikom plaćanja platnim karticama na Internetu. Korisnici platnih kartica banaka u Srbiji do sada nisu imali pristup ovim bezbednosnim servisima.

Verified by Visa i MasterCard SecureCode se zajednički nazivaju 3-D Secure, po 3-D Secure protokolu na kojima se zasnivaju. Sigurnost se bazira na lozinci koju korisnik određuje i koja je poznata samo njemu.

Usluga je besplatna. Klijentu se registracija nudi automatski, prilikom kupovine na Internetu preko sajta koji podržava 3-D Secure program, a takvih je preko 350 hiljada. Nakon što banka proveri podatke kojima klijent potvrđuje svoj identitet (podaci sa kartice, ime, prezime i JMBG), klijent sam unosi lozinku koju će koristiti za svaku narednu kupovinu tom karticom.

Korišćenje ovih servisa je jednostavno. Većina koraka prilikom kupovine je ista kao inače, a razlika se javlja na samom kraju plaćanja kada Internet sajt uključen u neki od 3-D Secure programa proverava da li je tip kartice, a zatim i konkretna kartica uključena u odgovarajući sigurnosni program. Ukoliko nije, nudi se registracija. Ukoliko jeste, od korisnika se traži unos lozinke.

Sve kartice Erste Banke pomoću kojih se može plaćati na Internetu su uključene u 3-D Secure sistem.

„Erste Banka je prva u Srbiji uvela Poklon kartice, 3G Data protokol, elektronsko bankarstvo za pravna lica i SMS bankarstvo, među prvima smo uveli čip kartice i omogućili prihvat čip kartica na bankomatima i među najaktivnijima smo kada je reč o elektronskom bankarstvu za stanovništvo. Uvođenjem servisa 3-D Secure nastavljamo da donosimo inovacije na tržište Srbije. Ovim se sigurnost plaćanja diže na još viši nivo i povećava se poverenje korisnika platnih kartica u kupovinu putem Interneta“, izjavila je Aleksandra Ognjanović, direktorka Direkcije alternativnih kanala distribucije Erste Bank a.d. Novi Sad.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *