Arhitektura, Izdvojeno

Metalni most inspirisan Olimpijskim krugovima

U čast Olimpijskih zimskih igara, koje će biti održane u Pekingu, planira se izgradnja mosta u obliku olimpijskih krugova.

Arhitektonska firma Penda dizajnirala je most San Shan, koji će povezati Peking i Đangđakou, grad u kom će se održavati najveći broj takmičenja tokom zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Zbog predstojećih igara, ovaj grad se ubrzano razvija. Niču mnogobrojni rekreativni centri a kruna arhitektonskih dešavanja biće ovaj neobičan most.

San Shan most 01

Most San Shan biće dugačak 453 metra i imaće čeličnu potporu u lučnoj formi na razmaku od najviše 95 metara.

Plan je da ovaj prostor, vođen znanjem i idejama međunarodno priznatih arhitekata, postane čvorište grada koje će biti u mogućnosti da ponudi organizovanje raznovrsnih dešavanja, piše Archdaily.

San Shan most 02

Novi most ima za cilj da efikasno poveže posetioce tokom Olimpijskih igara ka svim ključnim lokacijama, ali isto tako da postane i značajan deo šireg master plana Pekinga koji će veoma koristiti svim njegovim stanovnicima.

San Shan most 04

Most San Shan biće dugačak 453 metra i imaće čeličnu potporu u lučnoj formi na razmaku od najviše 95 metara. Struktura je projektovana tako da koristi pet puta manje čelika od konvekcionalnih konstrukcija mostova koje podrazumevaju upotrebu kutijastih nosača.

San Shan most 08

Predviđeno je da se na mostu organizuju četiri saobraćajne trake, koje su od pešačkih staza odvojene zelenolom.

160612_SanShanBridge_structure diagram
Koncept mosta inspirisanim olimpijskim krugovima

Pogledajte kako izgleda idejno rešenje za višespratnice od bambusa koje je predstavila firma Penda.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *