Stambena zgrada Aperture u Kanadi (Arno Matis Architecture); Izvor: Pres materijal
Dešavanja

Peta izložba savremenog stanovanja od petka do nedelje u Niškoj tvrđavi

Na izložbi će biti prezentovano 90 radova autora i timova iz preko 40 zemalja, uključujući afirmisane arhitekte i one koji su tek na početku svoje karijere.

U izložbenom prostoru “Paviljona” u Niškoj tvrđavi od 6. do 8. oktobra ove godine održaće se, peta po redu, Međunarodna izložba savremenog stanovanja STANOVANJE – HOUSING 23.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za petak, 6. oktobar, sa početkom u 19 časova. Svečanom otvaranju izložbe prethodiće predavanja prof. dr Grozdane Šišović u 17 č. i arhitekte Danila Dangubića u 18 časova.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ekološka kuća od konoplje autora Ljubice Arsić i Daniela Fuchsa; Foto: Marko Milovanović

90 radova iz preko 40 zemalja

Na izložbi će biti prezentovano 90 radova autora i autorskih timova iz preko 40 zemalja, uključujući afirmisane arhitekte i one koji su na početku svoje karijere, sa većom ili manjom vidljivošću na globalnom nivou. Programski je podeljena na opšti i tematski deo, navode odganizatori.

„U okviru opšteg dela izložbe biće prikazano 50 projekata koji predstavljaju reprezentativne primere stambene arhitekture nastale u periodu od 2021. do 2023. godine. Specijalna tema ovogodišnje izložbe je model stanovanja niske spratnosti – velike gustine, koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja nastalih u proteklih 10 godina“ – kaže se u pozivu.

Stambeno naselje „Ascension Paysagère 23“ u Francuskoj (MVRDV); Foto: Ossip van Duivenbode

Predavanja arhitekata iz Rijeke i Skoplja

Pred posetiocima će se naći i prateća izložba studentskih radova šest srodnih fakulteta. Projektantska istraživanja studenata na različite teme u oblasti stanovanja predstaviće Tehnički univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet u Skoplju, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu.

Celodnevni program ispuniće galeriju i u subotu, 7. oktobra. Naime, predavanja će tog dana održati arhitekta Marin Račić iz Rijeke i prof. dr Mihajlo Zinoski sa Arhitektonskog fakulteta u Skoplju.

Izložbu će pratiti katalog sa detaljnim prikazom svih radova i recenzijama članova Međunarodnog naučno-umetničkog odbora, ističu organizatori.

Izložba se realizuje u organizaciji Katedre Zgrade za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu u saradnji sa Klasterom urbanog planiranja, uz podršku Inženjerske komore Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *