Foto: Jakov Simović
Saloni

Urednik portala Gradnja o izboru za Kuću godine na 46. Salonu arhitekture

Učesnici će pokušati da utvrde na koje načine je moguće podstaći promociju arhitektonske kulture kao faktora koji doprinosi unapređenju kvaliteta života i društvene odgovornosti svakog pojedinca.

U okviru pratećeg programa 46. Salona arhitekture, tradicionalne manifestacije beogradskog Muzeja primenjene umetnosti, u galeriji “Anastas Jovanović” na prvom spratu će se 18. aprila održati panel diskusija sa temom Svest o arhitekturi i građenoj sredini: Od obrazovanja do promocije.

Tom prilikom mišljenja će ukrstiti Biljana Jotić (MPU), Snežana Ristić (RTS), Igor Conić (Gradnja.rs), Sara Parezanović (Kiparh – arhitektonska škola za decu) i Sanja Dulać iz Ministarstva prosvete, dok će razgovor moderirati dr Slobodan Jović, član Saveta 46. Salona arhitekture.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kako podstaći promociju arhitektonske kulture

U fokusu razgovora koji počinje u 18 časova biće istaknut značaj podizanja svesti o arhitekturi i građenoj sredini, njihovom kvalitetu i životnom okruženju uopšte, kako kroz preduniverzitetsko obrazovanje i edukaciju, tako i kroz različite vidove promocije arhitektonskog stvaralaštva, a što je posebno istaknuto kroz ciljeve i mere Nacionalne arhitektonske strategije.

“Kako je već duže vreme u stručnoj i široj javnosti prisutna indiferentnost prema arhitekturi, njenom poimanju i ulozi u postizanju boljih životnih uslova i standarda, potrebno je utvrditi na koje načine je moguće podstaći promociju arhitektonske kulture kao faktora koji doprinosi unapređenju kvaliteta života i društvene odgovornosti svakog pojedinca”, kaže se u programu ovogodišnjeg Salona.

46. Salon arhitekture održava se do 28. aprila pod sloganom „Imamo svoju politiku!“

Šta je to što nam nedostaje kako bi se povećala svest o značaju kvaliteta arhitekture kod građana, investitora i kreatora javnih politika?

Urednik portala Gradnja, Igor Conić, govoriće prevashodno na temu edukacije o značaju kvaliteta arhitekture i građene sredine.

On će iz sopstvene pozicije, tj. pozicije medija, pokušati da oceni da li je moguće uraditi više kako bi se svest i znanje o arhitekturi proširili i šta je to što nam nedostaje kako bi se povećala svest o značaju kvaliteta arhitekture kod građana, investitora i kreatora javnih politika.

Takođe, urednik Gradnje otkriće prisutnima kako se menjalo interesovanje javnosti prema arhitekturi od uspostavljanja nagrade za „Kuću godine“, pa do poslednjeg, ovogodišnjeg izbora, tj. da li postojanje ovakve nagrade, u kojoj je javnost direktno uključena u odlučivanje, utiče na povećanje svesti o važnosti kvaliteta arhitekture.

Prenos uživo na YouTube kanalu MPU

Poput svih dosadašnjih pratećih događaja Salona, ovu panel diskusiju, kao i predavanje dr Milene Stojković (Foster + Partners), koje će se na temu Održivi dizajn u praksi održati 23. aprila u istom prostoru, takođe možete pratiti u živom prenosu na YouTube kanalu MPU.

Da podsetimo, izložba 46. Salona arhitekture otvorena je do 28. aprila u Muzeju Primenjene umetnosti, dok će se svečana dodela nagrada održati dva dana ranije – 26. aprila u prostoru Jugoslovenske kinoteke.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ivan

    Ko je bradata novinarka?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *