46. Salon arhitekture trajaće do 28. aprila 2024. godine; Foto: MPU
Saloni

Ko je osvojio Grand Prix 46. Salona arhitekture? Objavljen datum i mesto svečane dodele nagrada

Upoznajemo vas i sa temama, predavačima i panelistima koji će učestvovati u pratećem programu ovogodišnjeg izdanja Salona arhitekture.

Pod sloganom „Imamo svoju politiku!“ u Beogradu je 28. marta svečano otvoren 46. Salon arhitekture, tradicionalna manifestacija Muzeja primenjene umetnosti pokrenuta sa ciljem da javnosti izloži godišnju arhitektonsku produkciju u Srbiji, te podstiče dijalog i razmenu među arhitektama, ali i sa širom publikom.

Pored izložbe i takmičenja za najbolja ostvarenja, Salon ove godine prati bogat program namenjen arhitektonskoj zajednici i široj javnosti, osmišljen u skladu sa vizijom i ciljevima Nacionalne arhitektonske strategije, a svi najavljeni sadržaji počinju u 18 časova i moći će da se pogledaju i u živom prenosu na YouTube kanalu MPU.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Dr Slobodan Jović govori na svečanom otvaranju 46. Salona arhitekture; Foto: Facebook (MPU)

Svečana dodela nagrada

Svečana dodela nagrada Salona arhitekture održaće se 26. aprila u prostoru Jugoslovenske kinoteke. Tada ćemo saznati ko je osvojio ovogodišnji Grand Prix kao i nagrade po kategorijama.

Međutim, već danas 2. aprila počinje program Salona pa ćete tako u Galeriji Anastas na prvom spratu moći da čujete predavanje mr Zorana Abadića (Studio 1H2) na temu Nepropuštene prilike.

U četvrtak, 4. aprila, biće održana diskusija nazvana U susret Nacionalnom arhitektonskom forumu 0.1, sa temom „Konkursni modeli i javne nabavke – uloga javnog sektora u postavljanju uzornih primera kvaliteta arhitekture”.

Učesnici  diskusije biće prof. Ivan Rašković (UAS), dr Darko Đukić (MJU), dr Grozdana Šišović (re:a.c.t) i Jasmina Radovanović (NALED), dok je kao moderator najavljen dr Đorđe Mojović (PUR).

„Imamo svoju politiku!“ je slogan ovogodišnjeg Salona; Foto: MPU

Saša Begović iz 3LHD-a održaće 16. aprila predavanje na temu Arhitektura kao rezultat razmišljanja i prakse.

Galerija Anastas ugostiće u utorak, 9. aprila, slovenačkog arhitektu Deana Laha, koji će održati predavanje na temu ENOTA i Natural Systems, dok je za dva dana kasnije, 11. april, u istom prostoru najavljeno predavanje dr Miljane Zeković (Efemera kolektiv, Baza – platforma za prostorne prakse) sa temom  S, M, L, XL: Baza zajednice.

U utorak, 16. aprila, u okviru 46. Salona pojaviće se i Saša Begović (3LHD, Hrvatska), koji će održati predavanje na temu Arhitektura kao rezultat razmišljanja i prakse.

Detalj sa otvaranja ovogodišnjeg Salona; Foto: MPU

Nacionalna arhitektonska strategija u fokusu

Panel diskusija pod nazivom U susret Nacionalnom arhitektonskom forumu 0.2, najavljena je za četvrtak, 18. april. Moderiraće je nedavni sagovornik našeg portala dr Slobodan Jović (MPU/FTN), a kao učesnici najavljeni su Biljana Jotić (MPU), Snežana Ristić (RTS), Dragan Marković (Gradnja), Sara Parezanović (KIPARH) i predstavnik Ministarstva prosvete Republike Srbije.

U fokusu razgovora biće istaknut značaj podizanja svesti o arhitekturi i građenoj sredini, njihovom kvalitetu i životnom okruženju uopšte, kako kroz preduniverzitetsko obrazovanje i edukaciju, tako i kroz različite vidove promocije arhitektonskog stvaralaštva.

„Kako je već duže vreme u stručnoj i široj javnosti prisutna indiferentnost prema arhitekturi, njenom poimanju i ulozi u postizanju boljih životnih uslova i standarda, potrebno je utvrditi na koje načine je moguće podstaći promociju arhitektonske kulture kao faktora koji doprinosi unapređenju kvaliteta života i društvene odgovornosti svakog pojedinca” – navode organizatori.

Gošća iz Fostera

Poslednje predavanje u Galeriji Anastas održaće se u utorak, 23. aprila, dr Milena Stojković (Foster and Partners, Velika Britanija), na temu Održivi dizajn u praksi.

Stručno vođenje kroz izložbu biti organizovano u dva navrata tokom trajanja Salona – 4. i 18. aprila od 17.15 časova.

Portal Gradnja je medijski pokrovitelj Salona arhitekture.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *