Konkursi

Bez barijera: Ovako će izgledati zoološki vrtovi u 21. veku

Konkurs Coexist: Rethinking Zoos iznedrio je preko 40 rešenja iz celog sveta za idealnu rekonstrukciju konvencionalnog sistema organizacije zoološkog vrta kao što je onaj u Barseloni.

Archstorming, organizacija koja sprovodi brojne konkurse na polju arhitekture, proglasila je pobednike na nedavno održanom takmičenju za dizajn zoološkog vrta za 21. vek. Od kandidata je zatraženo da redefinišu tradicionalni zoo vrt i transformišu prostor u nešto što nije samo puka izložba životinja, već i edukativni prostor, odnosno, mesto za istraživanje i nauku.

Tim međunarodnog žirija je izabrao tri pobednička rešenja za zoo vrt u Barseloni, od ukupno više od 40 pristiglih iz zemalja širom sveta, piše ArchDaily.

Od kandidata je zatraženo da redefinišu tradicionalni zoo vrt i transformišu prostor u nešto što nije samo puka izložba životinja.

Kako bi što bolje promovisali okrenutost ka dobrobiti životinja, pobednički timovi su u svojim rešenjima predvideli veoma maštovite alternative tradicionalnim zooloških vrtovima i to uvođenjem interakcije, nenametljivih staza, pa čak i virtuelnih 3D prikaza životinja.

Pobednici konkursa uspeli su da pokažu da postoje mogućnosti pomoću kojih će posetioci na ekološki prihvatljiv i održiv način razumeti životinje.

1. mesto

Prvo mesto je dodeljeno timu koji čine Worawut Oer- Areemitr, Chanakarn Assavasirisilp, Thakan Navapakpilai i Bemjama Prasertpan, s Tajlanda.

Pobedničko rešenje integriše zoološki vrt u sam grad, odnosno, on postaje urbani deo gradske celine.

Njihov cilj bio je da, umesto da ograde životinje, postave zoo vrt kao urbani deo grada. Tako bi životinje i ljudi bilo daleko više povezani a i mogli bi posmatrati životinje u njihovom prirodnom okruženju. Tim smatra da bi se na ovaj način poboljšali uslovi života životinja i da bi se podigla svest o očuvanju flore.

2. mesto

Drugo mesto pripalo je arhitektama Elias Vogel i Estelle Filliat, iz Francuske.

Ključni deo njihovog plana je da izgradi sistem laganih pešačkih mostova, koji bi vodili preko vrta i omogućili vezu između raznovrsnih programa poput veterinarske škole, laboratorija, izložbenih i konferencijskih prostora.

3. mesto

Treće mesto osvojili su Pinar Kesim Aktaş, Mehmet Cemil Aktaş, Ekin Şeker i Nergis Aşa iz Turske.

Rendering: via Archstorming

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *