Arhitektura

Beč uskoro dobija novi akvarijum: Pogledajte jedno od impresivnih rešenja

Studio 3XN u saradnji sa Gerner Gerner Plus objavio je vizualizacije sa kojim su učestvovali na javnom konkursu za novo rešenje bečkog akvarijuma koji će se uskoro graditi u okviru dvorca Šenbrun. 

U pomoć im je uskočila firma ATT specijalizovana za izgradnju akvarijuma i vodenih parkova koja se postarala za to da se u objektu dobro osećaju i posetioci i vodeni stanari.

Nažalost, „Posejdonovo carstvo“ nije pobedilo na konkursu, što može da znači samo da je pobedničko rešenje još impresivnije. No, za sada ćemo uživati u ovim besprekornim vizualizacijama.

Novi bečki akvarijum uskoro će se graditi u okviru dvorca Šenbrun.

Beč je za izgradnju akvarijuma odvojio površinu od 6.000 kvadratnih metara u blizini dvorca, a ovo rešenje bi bilo podeljeno na četiri nivoa sa velikim valovitim glavnim ulazom koji bi prelaz između Šenbrunovog parka i dubokog plavetnila koje vlada u akvarijumu učinilo nešto blažim i zanimljivijim.

Zeleni krov

Osim toga, „Posejdonovo carstvo“ je trebalo da poseduje zeleni krov koji bi se na jednoj strani spuštao do zemlje i tako spojio sa puteljkom koji vodi do Šenbrunovog prelepog zoološkog vrta, inače najstarijeg u Evropi.

Tihi tuneli

Unutrašnjost akvarijuma takođe je dobro osmišljena. Dok posetioci prolaze kroz prostorije, menjala bi se pozadinska svetla i zvuci, temperatura i visina plafona. Pojedini tuneli vodili bi do pritajenih kutaka u kojima bi pojedini posetioci mogli da se opuste u tišini.

Od riba do ptica

Kod stražnjeg izlaza nalazila bi se prodavnica suvenira i kafić. U ovom delu nalazile bi se i prostorije za druge funkcije van radnog vremena. Najveći „talas“ akvarijuma dopirao bi sve do stražnje bašte, inače staništa određenih vrsta ptica grabljivica.

Beton protiv erozije

Za izgradnju ovakvog jednog objekta obično se koriste izuzetno otporni betoni sa aditivima koji mogu da izdrže eroziju od soli i vode. Da bi se pojednostavio proces izgradnje, krov bi se oblagao u više deljivih celina od standardnih oplata.

Ilustracije: 3XN, u saradnji sa Gerner Gerner Plus

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *