Arhitektura

Dizajn ovog centra nudi alternativu za klasičnu arhitekturu azila za pse

U našoj zemlji, azili za pse uglavnom su smešteni u stare objekte s velikim dvorištem ili su to, pak, hladne bezlične građevine s bezbroj kaveza ograđene žičanom ogradom. Međutim, objekti ovog tipa nose veliki potencijal, samo ako im se priđe na svež i ponešto humaniji način.

Naravno, to je moguće kada je budžet daleko izdašniji kao na primer u Moskvi koja trenutno traži rešenje za potpuno novi centar za napuštene pse, a najveću pažnju do sada je izazvalo rešenje studija WE Architecture iz Kopenhagena. Njihov dizajn daje potpuno nov odgovor na ono što smatramo uobičajenim izgledom azila za životinje.

Izbegnut je bilo kakav vid klasične ograde kako konačan rezultat ne bi podsećao na „zatvor za pse“.

Arhitektama je bilo izuzetno važno da izbegnu bilo kakav vid klasične ograde u svom dizajnu kako konačan rezultat ne bi podsećao na „zatvor za pse“. Oni se, takođe, nadaju da će ovim rešenjem uspeti da stvore zdravo i okruženje za napuštene pse i sve one ljude koji rade i volontiraju u Centru.

Kompleks zauzima preko 1.400 kvadrata. Smešten na selu, ovaj svojevrsni paviljon za pse predstavlja niz dvorišta odvojenih pergolama koje se gube u pejzažu.

Čelik i drvo

Objekti u okviru centra su napravljeni od čeličnih stubova sa drvenom tavanicom. Produžene krovne grede kreiraju spoljašnju nadstrešnicu koja po lepom vremenu pruža hlad, a tokom lošeg vremena štiti deo prostora od kiše. Predviđeno je da psi spavaju u unutrašnjosti, u zasebnim sobicama sa zastakljenim vratima.

Predviđeno je da psi spavaju u unutrašnjosti, u zasebnim sobicama sa zastakljenim vratima.

Prostrani prostor za sedenje na otvorenom je okupan zelenilom, i predstavlja prostor za radionce i edukaciju gde posetioci mogu da se druže sa životinjama.

Vizuelni trik

Krov ovog otvoreno-zatvorenog kompleksa izgleda kao da lebdi iznad objekata, spajajući ih u celinu. Po čitavom kompleksu raštrkani su manji i veći krovni otvori, dok otvori sa strane koji uzdižu krov pružaju prirodno svetlo u svim delovima kompleksa.

Vizualizacije: WE Architecture

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *