Novi centar vidljiv s Dunava i ozelenjen travom postaće arhitektonski istaknuta tačka na obali.

Proširenje i izgradnja nove zgrade Instituta za fiziku u Beogradu jedna je od najznačajnijih planiranih investicija u naučno-istraživačku infrastrukturu. Novi objekti, koji se prostiru na 4.140 kvadrata čije arhitektonsko rešenje potpisuje Marko Stojčić, nalaziće se u okviru postojećeg kampusa Instituta za fiziku u ulici Pregrevica u Zemunu, kao deo budućeg centra Verokio, simbolično nazvanog po italijanskom renesansnom vajaru i slikaru Andreu del Verokiu (1435 – 1488), piše Beobuild. Njegova umetnička radionica slavno je mesto začetka nekoliko najvećih umetnika renesanse, uključujući i Leonarda da Vinčija.

Centar je simbolično nazvan po italijanskom renesansnom vajaru i slikaru Andreu del Verokiu.

Institut za fiziku nalazi na vrlo atraktivnoj lokaciji u Zemunu u ulici Pregrevica, uz sam Dunav. Na neizgrađenom delu ove velike parcele planirano je podizanje dva slobodnostojeća objekta povezana pasarelom.

Veći objekat (P+2) pre svega je namenjen edukaciji i poseduje brojne učionice za predavanja i nastavu, kabinete, kao i prostor za administraciju i prateće aktivnosti. U okviru ulaznog dela u prizemlju planiran je hol i foaje sa mogućnošću organizovanja različitih naučnih i kulturnih svečanosti. Iznad foajea u prizemlju nalazi se prostor za biblioteku sa pogledom na foaje. Ovaj objekat posedovaće i ozelenjen atrijumski prostor, koji će omogućiti da gotovo sve radionice budu dvostrano orijentisane.

Ozelenjeni objekti vidljivi s Dunava

Manji objekat (Po+P) namenjena je za praktični rad i realizaciju istraživačkih projekata. Ovaj objekat je ustvari monovolumenska hala visine 12 metara u kojoj će biti smešten kran i ostala tehnika neophodna za realizaciju velikih projekata. Ono što je isto zanimljiv aspekat ovog projekta jeste da će novi centar biti vidljiv sa Dunava, odnosno da će postati arhitektonski istaknuta tačka na obali za sve putnike rekom. Isto tako, pružaće izuzetne vizure ka reci za sve zaposlene u centru. Planirano je i ozelenjavanje krovova travom, kako bi se stvorila velika terasa sa pogledom na pejzaž Dunava. Više o ovom projektu pročitajte na Beobuildu.

Foto: via Beobuild

Kad ste već ovde…