Arhitektura

Kako urediti dvorište: saveti stručnjaka

Ljubitelji bašta dobro znaju je za uređenje dvorišta potrebno strpljenje i da je biljkama za napredovanje potrebna pažnja, strpljenje i mnogo ljubavi.

Na primeru ovog šarmantnog dvorišta na Holivudskom proplanku, pejzažni arhitekta Gordana Andrić vas savetuje kako da uredite vaše dvorište za predstojeću sezonu.

U ovom dvorištu stičemo utisak da smo u nekom prošlom veku ali isti utisak možete ostvariti i u sasvim novom i tek izgradjenom vrtnom prostoru, ističe Gordana.

Platoi i staze izradite od prirodnih materijala: rustičnog prirodnog kamena, od  starog biber crepa ili od stare cigle „šamotne“ kao u slučaju ovog vrta. Danas ove materijale često zamenjuje štampani beton.

uredjena-basta

Ozelenjavanje vertikalnih zidova daje potpunu toplinu prostoru ali na ovaj način možete lako maskirati stere, neugledne zidove. Za ozelenjavanje zidova najčešće se koristi biljka Partenocisus koja ima pun zelen, sjajan list i gusto prekriva zidove. Ipak ovo je listopadna biljka koja zimi nema ulogu zbog koje smo je posadili. Dobor rešenje za ozelenjavanje zidova je Hedera helix – Bršljan koji je i zimi zelen. Može biti zeleno-beli ili žuto-zeleni

Buksusi t.j. šimširi u dekorativnim žardinjerama, rustičnim ili modernim, se savršeno uklapaju u „starinsko dvoriše“. Savetuje se da nameštaj za spolja bude premazan zaštitinim bojama.

uredjena-basta-1a

Savete, ideje, konsultacije iz oblasti pejzažne arhitekture, uređenja dvorišta, balkona, terasa, ugostiteljskih i poslovnih objekata potražite na Grinf.rs .

uredjena-basta-2

uredjena-basta-3a

uredjena-basta-4

uredjena-basta-5

(photo:interiordesign.markdsikes.com)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *