Aktuelno

Vozom iz Beograda u Tokio prugom dugačkom 10.000 km?

Na ruti Transsibirske železnice gradiće se novi most koji će povezati Rusiju i Japan.

Rusi i Japanci dogovaraju izgradnju mosta dugačkog 45 kilometara koji bi povezao ove dve zemlje. Ukoliko se on izgradi, to će nam omogućiti da vozom iz Srbije odemo sve do Tokija. Ovaj put bio bi dugačak preko 10.000 kilometara!

Kako piše britanski Independent, ruski predsednik Vladimir Putin želi da pojača investicije u istočnim delovima zemlje. Na nedavno održanom Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku prezentovana je ideja gradnje ovakvog mosta što će imati veliki uticaj na obe zemlje koje nikada nisu formalno potpisale mirovni sporazum nakon Drugog svetskog rata. Izgradnja ovog mosta će na neki način premostiti i istoriju.

Transsibirska železnica bi se produžila do ruskog Sahalina, a potom dalje preko mosta do japanskog ostrva Hokaido.

 

Kako navodi Siberian Times, vicepremijer Igor Šuvalov ponudio je ozbiljan predlog Japanu da razmisle o izgradnji drumsko železničkog mosta koji će spojiti ove dve zemlje.

Nedosanjani san

Transsibirska železnica trenutno se završava u Vladivostoku, ali prema novom predlogu ona će biti produžena do ruskog ostrva Sahalin, a potom i do japanskog ostrva Hokaido. Odatle, putnici bi se spojili na japansku železničku mrežu i dalje bi putovali prema Tokiju i ostalim japanskim destinacijama. Most dugačak 45 kilometara počinjao bi u ruskom Cape Crillon a završavao bi se u japanskom Cape Soya.

Sergej Ivanov, savetnik Vladimira Putina, izjavio je da povezivanje Japana i Rusije nedosanjani san. Takođe je rekao da bi ostvarivanje ove veze pozitivno uticalo na proizvodnju nafte i gasa u Rusiji.

Foto: Boccaccio1, FlickrWikimedia CommonsTom van HoogstratenUnsplash

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *