Građevinarstvo

Kapsula za preživljavanje prirodnih katastrofa za sve one koji nisu pobegli na vreme

Iako je evakuacija najbolja mera zaštite od katastrofa, Survival Capsula može da pomogne ako to niste izveli na vreme.

S obzirom dna to a su desetine hiljada ljudi izgubili život tokom mnogobrojnih cunamija koji su zadesili planetu u periodu od 2004. do 2011. godine, dizajnerski dvojac koji čine Džulijan Šarp i Skot Hil osmislili su kapsulu koja bi bila bezbedno sklonište tokom prirodne katastrofe.

Vodonepropusne kapsule mogu slobodno da plutaju po vodi

U ponudi su kapsule za sklonište od dvoje do desetoro ljudi, a cena za dvosed iznosi 10.000 dolara.

 

Počev od 2011. godine dvojac je aktivno radio na projektu Survival Capsule koji bi predstavljao poslednju meru zaštite od prirodnih katastrofa, kada stanovništvo određene oblasti nije u mogućnosti da se evakuiše.

Survival Capsule je ušla na listu deset najboljih inovacija po agenciji NASA, jer pored cunamija, ova kapsula štiti ljude i od tornada, zemljotresa i uragana, piše Inhabitat.

Kapsula ima zalihe vode i hrane za period od pet dana

Vodonepropusne kapsule mogu slobodno da plutaju po vodi ili da pomoću kabla budu pričvršćene za tlo, koji će osloboditi kapsulu ako se ona nađe u opasnosti da bude zarobljena pod vodom.

Preliminarna verzija kapsule za 4 osobe

Kapsule imaju obezbeđeno jednočasovno snadbevanje kiseonikom u slučaju da se osobe nađu u bezizlaznoj situaciji. Takođe, unutar kapsule postoji prostor za skladištenje vode i hrane za period od pet dana, tako da njeni stanari mogu preživeti dok do njih ne stigne pomoć.

Skučeno ali daje šansu da preživite katastrofu

Njeni tvorci ističu da Survival Capsule od njenih konkurenata najviše izdvaja činjenica da je njeno kućište napravljeno od aluminijuma kakav se koristi pri izradi aviona, tako da ona može da održi svoj strukturalni integritet pri naletima vetra ili predmeta.

Aluminijumski nosači drže kapsulu na mestu

Kapsula je otporna na vatru, a njena unutrašnjost je zaštićena materijalom koji štiti ljude od prekomerne temperature, u slučaju da je oko kapsule vatra.

Kapsula se pravi od istoga materijala kao i avioni

 

Survival Capsules je moguće naručiti preko sajta kompanije. U ponudi su kapsule za sklonište od dvoje do desetoro ljudi, a cena dvosed kapsule je 10.000 dolara.

Foto: Survival Capsules

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *