Aktuelno, Novi objekti

Otvoren Avalski toranj

Simbol Beograda, Avalski toranj, srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, svečano je otvoren danas u prisustvu najviših državnih zvaničnika.

Avalski toranj je visok 204,5 metara i najviša je građevina na Balkanu. Njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale, a vrh antene novog tornja napravljen je od nesagorivih materijala. Na izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature.

Na 120. metru nalazi se restoran površine 100 metara kvadratnih, a posetioce će do vidikovca, koji se nalazi na 124. metru visine, prevoziti dva lifta brzinom od tri metra u sekundi.

U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlanova najzaslužnijih donatora i učesnika akcije „Izgradimo toranj na Avali“.

Prva je otisak ostavila slikarka Olja Ivanjicki. Među 200 otisaka nalaze se i dlanovi akademika – Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića, kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.

Stari Avalski toranj projektovan je od 1959. do 1960. godine, građen od 1961. do 1964. godine, a otvoren je 1965. godine.

Nekadašnji toranj bio je visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših TV repetitora u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

Avalski toranj je od sutra, 22. aprila, otvoren za posete u periodu od 10 do 16.30 h dok će subotom raditi do 18h. Cena individualne karte je 50, dok grupna košta 30 dinara. Na Avalski toranj možete otići i novoformiranom autobuskom linijom 400L.

Avalski toranj

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Dušan Milutinović

    Mislim da je Avalski toranj veliko dostignuće hajde da sagradimo još jedan ako budeom imali para 😀

Ostavite odgovor

Obavezna polja *