Pasivna kuća „Hotel Marcel“u Nju Hejvenu, SAD; Foto: Seamus Payne 
Svetski projekti

Hotel kao pasivna kuća: Novi život udahnut u staru brutalističku zgradu

Arhitekte su se fokusirale na očuvanje originalnog dizajna fasade, dok u enterijeru sveobuhvatni ambijent odiše minimalističkom elegancijom.

U srcu grada Nju Hejvena, u američkoj državi Konektikat, nedavno je obnovljena zgrada iz 1970-ih, koja sada nosi zvaničan naziv Pasivna kuća „Hotel Marcel“.

Brutalističku strukturu staru pet decenija, koju je projektovao arhitekta Marsel Brojer, transformisao je lokalni arhitektonski studio Becker + Becker, koji je objekat preuzeo od firme IKEA 2019. godine.

Poslednje tri godine studio je proveo u realizaciji projekta, obnavljajući unutrašnjost, te transformišući napušteno kancelarijsko sedište u 165 hotelijerskih soba, sa novim foajeom, restoranom, galerijom i prostorom za sastanke.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Brutalističku strukturu staru pet decenija projektovao je arhitekta Marsel Brojer; Foto: Seamus Payne

Model održivog gostoprimstva

Objekat, koji danas nosi naziv po arhitekti koji ga je prvobitno projektovao, predstavlja „model održivog gostoprimstva“, sa ciljem da postane prvi hotel sa sertifikatom pasivne kuće u Sjedinjenim Državama.

„Radilo se na postavljanju dugotrajnih prioriteta očuvanja istorije i ekonomskog razvoja kako bi se stvorio visokokvalitetni hotel i sala za sastanke u blizini obale, železničkih stanica i glavnih auto-puteva, a ujedno na ulazu u grad“, objasnile su arhitekte za DesignBoom.

Enterijer karakterišu drvene završne obrade; Foto: Seamus Payne

Od nameštaja i osvetljenja do izbora materijala, tim je stvorio sveobuhvatni ambijent koji odiše minimalističkom elegancijom.

Becker + Becker su zajedno sa američkim studijom Dutch East Design uspeli da ponovo konfigurišu i uspostave organizaciju enterijera kako bi „Hotel Marcel“ mogao da oživi.

Od nameštaja i osvetljenja do izbora materijala, tim je stvorio sveobuhvatni ambijent koji odiše minimalističkom elegancijom, koju karakterišu drvene završne obrade, beli zidovi i suptilni paterni koji predstavljaju primarnu pozadinu u nekoliko prostorija.

Zgrada je oživela ponovnom konfiguracijom i uspostavom organizacije enterijera; Foto: Seamus Payne

Očuvan originalni dizajn fasade

Kada je eksterijer u pitanju, arhitekte su se fokusirale na očuvanje originalnog dizajna fasade, popravljajući je samo tamo gde je neophodno, bez da ugroze upečatljivu formu i brutalistički reljef.

Bauer je prvobitno osmislio zgradu 1967. godine kao pravougaoni volumen podeljen na pola, stvarajući prostor za centralnu prazninu koju podržavaju stubovi.

Gledano sa strane, arhitektura poprima neobičan i zadivljujući dvostruki oblik, zbog čega se ističe kao obeležje Konektikata svih ovih godina.

Fasada je obnovljena bez ugrožavanja njene upečatljive forme i brutalističkog reljefa; Foto: Seamus Payne

Solarni paneli i reciklirani materijali

Osim estetskog renoviranja, „Hotel Marcel“ dostiže impresivne brojke kada su u pitanju njegove karakteristike kao pasivne kuće.

Prvobitno, američke arhitekte su opremile ovaj objekat sa 1.000 solarnih panela, obezbeđujući 100% energetskih potreba za osvetljenje, grejanje i hlađenje.

Osim toga, Becker + Becker su dopunili korišćenje solarne energije recikliranim građevinskim materijalima, koji su pritom i lokalni, kao i toplotnom izolacijom visokih performansi, niskonaponskim POE/LED osvetljenjem i stanicama za punjenje električnih automobila.

Novi hotel ima 165 soba; Foto: Seamus Payne

Foto-galerija

Pasivna kuća
Pasivna kuća "Hotel Marcel"u Nju Hejvenu, SAD; Foto: Seamus Payne 
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne
Foto: Seamus Payne

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *