Projekat renoviranja zgrade nosi naziv Thompson 2.0; Render: Jahn Architecture Inc/HANDOUT
Aktuelno

Gugl se useljava u postmodernističku ikonu Helmuta Jana u Čikagu

Kultna struktura nedavno preminulog nemačkog arhitekte trebalo bi da bude transformisana u ekološki prihvatljivu poslovnu zgradu A-klase.

Kompanija Gugl objavila je ovih dana da planira da zauzme čuvenu postmodernističku ikonu Thompson Center, a veliki radovi na renoviranju trebalo bi da budu gotovi do 2026. godine.

Zgradu kojoj je neko vreme pretilo rušenje renoviraće firma JRTC Holdings LLC kako bi se zadovoljile Guglove potrebe za fleksibilnom hibridnom radnom snagom, te da bi se smestilo 1.800 zaposlenih tehnološkog giganta u Čikagu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U zgradi će biti smešteno preko 1.800 Guglovih zaposlenih u Čikagu; Foto: © Rainer Viertlböck

Cena pre renoviranja 105 miliona dolara

Thompson Center, koji je dizajnirao Helmut Jan (1940–2021), predstavlja remek-delo postmodernizma koje je prvi put otvoreno 1985. godine kao Centar države Ilinois, pre nego što je 1993. preimenovano u Centar Džejmsa R. Tompsona – po guverneru Džejmsu „Big Džim“ Tompsonu.

Gugl je u sredu objavio da „namerava da kupi kultnu zgradu Centra na Čikaškoj petlji nakon budućeg renoviranja“. U saopštenju se navodi i da je cena postojeće nerenovirane zgrade 105 miliona dolara, piše ArchDaily.

Thompson Center otvoren je 1985. godine kao Centar države Ilinois; Foto: © Rainer Viertlböck

Thompson Center će biti renoviran u ekološki prihvatljivu poslovnu zgradu A-klase.

Janov arhitektonski studio je ponovo osmislio kultnu zgradu, zadržavajući pritom njen oblik i ažurirajući samo fasadu i jezgro.

Dizajn Thompson 2.0 će obezbediti otvorene terase, te otvoriti pristup atrijumu u prizemlju, koji će sadržati glavni lobi za stanare u zgradi, a istovremeno će se koristiti i kao prostor za rekreaciju i trpezariju.

„Tompson centar će zaposlenima obezbediti neuporediv pristup javnom prevozu kao jedina zgrada u gradu u kojoj se spaja šest čikaških metro linija, lako povezujući južnu, zapadnu i severnu stranu grada. Kada bude renoviran u ekološki prihvatljivu poslovnu zgradu A-klase, očekujemo useljenje u Thompson Center od 2026. godine“, kažu u Guglu.

Tompson centar će zaposlenima obezbediti neuporediv pristup javnom prevozu: Foto: Thompson Center Design Competition

Renoviranje bez ikakvog rušenja strukture

Guverner Ilinoisa J. B. Pricker je još u decembru 2021. godine izjavio da je država konačno postigla dogovor o prodaji kultnog Tompson centra Helmuta Jana kompaniji za nekretnine The Prime Group, koja će izvoditi radove na renoviranju bez ikakvog rušenja strukture.

Ovaj novi sporazum sa Guglom će „poreskim obveznicima uštedeti skoro milijardu dolara u narednih trideset godina i unaprediti reputaciju Čikaga kao jednog od velikih tehnoloških centara, ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u svetu“, objašnjava Pricker.

Useljenje se očekuje do 2026. godine; Foto: Nathan Eddy

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *