Tripod Koste Bogdanovića kod Bogoslovije; foto: Beoinfo
Aktuelno

Skulptura Koste Bogdanovića krasiće kružni tok u Beogradu

Kružnim tokom kod Bogoslovije dominiraće savremena skulptura Tripod našeg uglednog umetnika.

Skulptura Tripod vizantijskoplave boje umetnika Koste Bogdanovića (1930-2012) biće vidljiva svakom ko dolazi sa Pančevačkog mosta, Zvezdare, Mirijeva i Karaburme jer će biti postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije koja je u svoje vreme bila avangarda, baš kao što je i ova skulptura, pišu Novosti.

Skulptura će biti obojena u vizantijskoplavu boju koja je bila specifična za Kostu Bogdanovića.

Skulptura Tripod trebalo je da bude postavljena još 2009. godine, kada je prihvaćena na gradskom konkursu, objašnjava umetnikov sin, istoričar umetnosti Marko Bogdanović, ali tada nije bilo novca za njeno izvođenje.

Prohrom težak 6 tona

Skultura će biti realizovana na osnovu makete i kompletnog tehničkog nacrta i dokumentacije iz baštine Koste Bogdanović. Ona je malo arhitektonsko delo, visoko osam i po metara i teško šest tona, oslonjeno na tri noge, zamišljeno u Kostinoj poetici Forme arhitektonike. Kosta je ostavio zadatak da bude izvedena u prohrom čeliku, da se ne bi jednog dana pojavila korozija. Skulptura će biti obojena u, za njega specifičnu, vizantijskoplavu boju.

Od vremena kada je ovo delo Koste Bogdanovića izabrano na konkursu, više puta su se razmatrale lokacije za njegovo postavljanje:

– U jednom trenutku se razmišljalo da bude u Knez Mihailovoj, potom je jedan privatni kolekcionar imao ideju da finansira njeno izvođenje i da bude postavljena na jednoj maloj pjaceti ispred njegove zgrade na Kopitarevoj gradini, a onda je nastupila kriza i niko ništa nije pominjao, dok mi se gradski arhitekta Milutin Folić nije javio i tražio da dostavim dokumentaciju – priča Marko Bogdanović za Novosti.

Umetnik, profesor, teoretičar

Skulptor, istoričar i teoretičar umetnosti Kosta Bogdanović (1930-2012) tajne vajarstva otkrivao je u ateljeu Sretena Stojanovića. U Muzeju savremene umetnosti, gde je osnovao Centar za vizuelnu kulturu i informacije, radio je kao kustos, muzejski savetnik i direktor (1985-1987). Bio je profesor u Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu, imao je više od četrdeset samostalnih izložbi, bio autor više od deset knjiga.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *