Dešavanja

Konačna odluka: Ikea u Beogradu krajem 2013.

Kompanija „Ikea“ planira da otvori pet robnih kuća u Srbiji, a prva će biti otvorena krajem 2013. godine.

To je još jedna dobit kandidature za EU, a Srbija će se dolaskom te komapnije naći na strateškoj mapi proizvođača nameštaja u Evropi, rekao predsednik Srbije Boris Tadić.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača nameštaja, „Ikea“, planira da u Srbiji otvori pet robnih kuća – dve u Beogradu i po jednu u Novom Sadu, Nišu i u okolini Čačka i Kragujevca. Otvaranje prvog od tih „Ikea“ megamarketa, u Beogradu, očekuje se krajem 2013. godine.
Izjava Borisa Tadića

„Ikea dolazi u Srbiju. To je dobra vest“, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić novinarima posle sastanka sa glavnim izvršnim direktorom švedske kompanije Mikaelom Olsonom.

Tadić je istakao da će dolazak „Ikee“ omogućiti otvaranje 400 novih radnih mesta i obezbediti nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Prema njegovim rečima, to je još jedna konkretna dobit od činjenice da je Srbija stekla status kandidata za članstvo u EU, a Srbija će se dolaskom komapnije „Ikea“ naći na strateškoj mapi proizvođača nameštaja u Evropi.

Podsećajući da je sa osnivačem te kompanije prvi put razgovarao pre četiri godine, predsednik Srbije rekao je da je toliko vremena bilo potrebno kako bi se dovršili administrativni poslovi za dolazak kompanije, ali da Srbija nije jedina država koja ima takvu proceduru.

Od pet „Ikea“ megamarketa, prvi će biti otvoren u Beogradu, prema Surčinu, i to do kraja 2013. godine, drugi na Koridoru 10 blizu Bubanj Potoka, a zatim će biti otvoreni megamarketi u Nišu i Novom Sadu i na kraju u okolini Čačka i Kragujevca. „Tako će čitava Srbija biti pokrivena“, naglasio je Tadić.

„‘Ikea’ je poznata po integrativnom povezivanju preduzeća koja mogu da rade u tom sistemu, kao što je slučaj sa kompanijom ‘Simpo’ koja je strateški partner kompanije ‘Ikea’ više decenija. ‘Ikea’ uspostavlja novi sistem vrednosti“, dodao je Tadić.

Predsednik Srbije podsetio je da su preduzeća u zemljama u okruženju, a koja rade u sistemu te kompanije znatno povećala svoj obrt sredstava i kao primer naveo Rumuniju gde je prvo taj obrt sredstava iznosio milion evra, a danas došao do 50 miliona evra.

Dolazak „Ikee“ biće značajan i za zemlje u regionu u kojima ta kompanija ne posluje, jer će njihovi građani sada dolaziti u Srbiju da kupuju nameštaj, baš kao što su Srbi nekada odlazili u Budimpeštu i Beč, rekao je predsednik.

Izvršni direktor kompanije „Ikea“ Mikael Ohlson je tokom današnjeg susreta sa Tadićem naglasio da vidi veliki potencijal u proširivanju saradnje sa lokalnim dobavljačima i napomenuo da osim kompanije „Simpo“ u Vranju, s kojom sarađuje više od 20 godina, i fabrike „Jasen-Lukić“ u Paraćinu, „Ikea“ traži i druge dobavljače u Srbiji, prenela je Pres-služba predsednika Srbije.

„Ikea“ je danas, sa 285 velikih prodajnih objekata u 37 zemalja sveta, peti trgovinski lanac po ukupnom prometu i najveća trgovina nameštajem na svetu.

Ranije je ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp potvrdio Tanjugu da se, tokom jučerašnjeg boravka u Vranju, sastao sa predsednikom kompanije „Simpo“ Dragomirom Tomićem i da je tema razgovora bila saradnja „Simpa“ i „Ikee“.

„Kompanije ‘Simpo’ i ‘Ikea’ uspešno sarađuju već 30 godina. U toj saradnji sada je na redu otvaranje zajedničkih prodajnih kapaciteta ovde u Srbiji“, rekao je Aps.

Švedski ambasador dodao je da mu nije poznat godišnji obim prometa, ali da je za kompaniju „Ikea“ veoma važno što „Simpo“ godinama uspešno snabdeva osam velikih „Ikea“ salona u Rusiji.

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *