Izgled objekta u Kraljevića Marka 2 nakon rekonstrukcije; Vizuelizacija: Gavrilović konsalting
Novi objekti

Zgrada u Ulici Kraljevića Marka ide u visinu i dubinu

Postojeći objekat dobiće još jednu podzemnu, kao i dodatnu nadzemnu etažu, kako bi u njega stalo 14 stambenih jedinica, dva lokala i 26 mesta za parkiranje.   

Grad Beograd oglasio je prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju, adaptaciju i nadgradnju stambeno-poslovnog objekta postojeće spratnosti Po+P+2+Pk, koju investitor Manco Plus d.o.o. iz Beograda planira u Ulici Kraljevića Marka na Savskom vencu, prepunoj kulturno-istorijskih spomenika.

Nosilac izrade urbanističkog projekta koji se do 22. marta nalazi na javnom uvidu je preduzeće Gavrilović konsalting d.o.o. sa Voždovca, koje je ujedno potpisano i kao autor arhitekture, dok je posao odgovornog urbaniste i odgovornog projektanta idejnog rešenja dodeljen Ani Nešić, dia.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Volumetrijski prikaz postojećeg objekta, spratnosti Po+P+2+Pk; Vizuelizacija: Gavrilović konsalting

U prizemlju zadržana ulična fasada

Kako se navodi u UP-u, za potrebe investitora urađen je projekat rekonstrukcije, adaptacije i nadgradnje stambeno-poslovnog objekta na adresi Kraljevića Marka 2, u svemu prema Projektnom zadatku investitora.

Predmetna parcela je nepravilnog oblika, površine 698 m² i širine fronta oko 25,40 m. U postojećem stanju parcela je u potpunosti izgrađena, indeks zauzetosti je 100%.

Projektom se planira svođenje indeksa zauzetosti na 60%, što je Planom generalne regulacije maksimalno dozvoljeno. U prizemlju se zadržava ulična fasada objekta, dok se u unutrašnjosti parcele planira rušenje dela objekta kako bi se ostvarila maksimalna dozvoljena zauzetost.

Situacioni plan sa osnovom prizemlja

Ukupna bruto površina svih etaža po SRPS-u iznosi 3.510 metara kvadratnih.

Novoprojektovani objekat je po karakteru dvostrano uzidan, spratnosti 2Po+P+3+Pk, i postavljen je na parceli prema uslovima horizontalne i vertikalne regulacije.

BRGP objekta prema PGR-u u koju ne ulaze bruto površine nadzemnih etaža je 2.324 m², dok BRGP podzemnih etaža iznosi 1.186 m². Ukupna bruto površina svih etaža po SRPS-u iznosi 3.510 metara kvadratnih.

Visina venca usklađena je sa visinom venca susednog objekta (Vučina kuća na Savi), i iznosi 15,45 m, a što je manje od 1,5 širine ulice odnosno rastojanja između regulacionih/građevinskih linija (18,12 m).

Poslednja etaža projektovana je kao potkrovlje, sa krovnom terasom iznad, kojoj se pristupa sa stepeništa stambenog dela objekta.

Novoprojektovano stanje – položaj objekta u bloku; Vizuelizacija: Gavrilović konsalting

Ukupno je u objektu projektovano 14 stambenih jedinica različitih struktura.

Funkcionalno, objekat je namenjen stanovanju i poslovanju. U dve podzemne etaže smešteni su dvoetažna garaža, tehničke prostorije i prostori za komunikaciju.

U prizemlju objekta projektovana su dva lokala, od kojih jedan izlazi jednim svojim delom i u etažu prvog sprata. Pored lokala, u prizemlju se nalazi i ulaz u auto-lift (kroz pasaž), kao i ulaz u stambeni deo objekta.

Na prvom spratu projektovana su 3 stana, na drugom i trećem spratu po 5 stanova, dok je u etaži potkrovlja smešten jedan stan. Ukupno je u objektu projektovano 14 stambenih jedinica različitih struktura.

Osnova trećeg sprata

Po 13 parking mesta na dve etaže

U dve podzemne etaže smešteno je 26 parking mesta, po 13 na obe etaže. Parking mesta su dimenzija 250 x 500 cm.

U garaži su projektovana i dva parking mesta za osobe sa invaliditetom, dimenzija 370 x 500 cm, po jedno na svakoj etaži podruma.

Manipulativni prostor u garaži je širine 600 cm, dok neto površina podruma -1 i podruma -2 iznosi po 491,93 m².

Grafički prilozi

Situacioni plan sa osnovom prizemlja
Situacioni plan sa osnovom prizemlja
Osnova podruma -2
Osnova podruma -2
Osnova trećeg sprata
Osnova trećeg sprata
Osnova povučenog sprata
Osnova povučenog sprata
Presek 1-1
Presek 1-1
Presek 2-2
Presek 2-2

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Arhitekta

  Ovo je odvratno – silovanje Beograda!!!

 2. bg

  ne znam ko je ovog Frankenstajna dozvolio

 3. dusan

  ne lici ni na sta, odvratno po obicaju srpskih arhitekata

  1. Arhi

   Ne ne, ne možete sve arhitekte staviti u isti koš, morate dodati neki epitet za ovu vrstu – bez etike, neznalice, prodane duše….

Ostavite odgovor

Obavezna polja *