Savremena vizija salaša na obroncima Petrovaradina; Foto: Cube Design
Izdvojeno, Konkursi

Projekat savremenog salaša osvojio pohvalu na konkursu za EKO naselje u Petrovaradinu

Rad koji potpisuju Cube Design iz Sarajeva karakterističan je po svom urbanističkom sklopu koji inspiraciju crpe iz tradicionalnih vojvođanskih salaša. 

Na arhitektonsko-urbanistički konkursu za EKO naselje u Petrovaradinu, koji je raspisao Data Investment, u saradnji sa kompanijama Xella SrbijaEnergy NetHome ConceptAling-Conel i Oblo Living pristiglo je 14 radova. Svi radovi predati su u roku, a samo jedan rad nije ispunio uslove propisane konkursnim uslovima.

Žiri je bio u sastavu dr Nebojša Antešević, dr Ana Nikezić, dr Alen Žunić, Uroš Novković, Milka Gnajto, Danilo Vučurević, i Igor Conić dodelio je tri novčane nagrade, dok je pohvala dodeljena radu pod šifrom 1911911 koji predstavljamo ovom prilikom.

Sva nagrađena rešenja na konkursu:

Nagrađeni radovi pružaju različite poglede na karakteristike lokacije, temu jednoporodičnog stanovanja i ekološke principe.

„Opšti komentar žirija je da su svi pristigli radovi dali odgovarajuća rešenja u odnosu na uslove propisane konkursnim programom, posebno imajući u vidu da je prema cilju konkurs bio anketni i da je bio usmeren ispitivanju mogućnosti lokacije u okviru programskog zadatka, dok nagrađeni radovi primenjenim pristupom, konceptom i nivoom razrade pružaju različite poglede na karakteristike lokacije, temu jednoporodičnog stanovanja i ekološke principe“ – navodi dr Nebojša Antešević, predsednik žirija.

Pohvaljeni rad

Pohvaljeni projekat rađen je u okviru studije Cube Design, a autorski tim čine Edin Mešanović, Edin Zoletić, Selma Rožajac Šehović, Mehila Sarajlić i Esma Džaferović (arhitekta sa licencom).

Urbanističko sklop gradi se po sličnom kodu vojvođanskih salaša; Foto: Cube Design

Salaš na ravnom bregu

Urbanistički sklop naselja je proizašao iz razmatranja prostornog uređenja vojvođanskih salaša. Na ovaj način je postignut razigran ansambl kuća i time izbegnuta uniformnost uličnog profila i utisak ponavljanja istih volumena.

Različite pozicije i orijentacije kuća na parceli su u urbanističkom smislu pružile ovom rešenju najviše vrednosti, ističući u prvi plan aspekte kontekstualnosti.

„U razradi su poštovani programski uslovi u pogledu kapaciteta, urbanističkih parametara i primerenosti tipologije, ali bez unošenja dodatne vrednosti u razradu stambenih tipova, naročito kroz odnos položaja kuće prema gabaritu i dimenziji parcele te korišćenju i organizovanju dvorišta koje je ostalo zanemareno“ – navodi stručni žiri u svom izveštaju.

Idejno i oblikovno oslonjeno na tradicionalnu stambenu arhitekturu Vojvodine.

Odnos forme, funkcije i konstrukcije nije prikazan i razrađen tako da se iščitava međusobna koherentnost, iako su u konceptu i 3D prikazima može uočiti izvesna celovitost, pa bi bilo neophodno dodatno promišljanje funkcionalne organizacije predloženih tipova.

Idejno i oblikovno oslonjeno na tradicionalnu stambenu arhitekturu Vojvodine, u predloženom rešenju je izostalo inovativnije razmatranje stambenih tipova jednoporodičnog stanovanja.

„Koncept kuće zasniva se na principu panonske kuće, sa jasno diferenciranom dnevnom i noćnom zonom, i ulazom sa bočna strane. Zone su nagoveštene i u pojedinim volumenima koji čine objekat, pri čemu najveći volumen sadrži prostor za obedovanje, rad i razonodu… Bitno je napomenuti da je rešenje transformabilno: može se menjati u odnosu na parcelu na koju se smešta“ – navodi se u opisu projekta.

Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design

Rešenje odlikuje kako racionalnost i ekonomičnost za realizaciju, tako i u smislu održavanja tokom eksploatacije.

Date su naznake korišćenja principa energetske efikasnosti kroz primenu preporučenih sistema i materijala, iako ovaj segment nije dovoljno elaboriran. Rešenje odlikuje kako racionalnost i ekonomičnost za realizaciju, tako i u smislu održavanja tokom eksploatacije.

„Vrednost ovog rada se ogleda u potencijalu za uspešno i skladno korišćenje urbanističkih kapaciteta lokacije, naročito u odnosu na mogućnosti dispozicije objekata i njihovog odnosa prema gabaritu parcele, pa bi ove smernice trebalo usvojiti prilikom dalje razrede“ – navodi stručni žiri.

Dinamičan urbanistički sklop najveći je kvalitet ovog rada; Foto: Cube Design

Fotoalbum

Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Foto: Cube Design
Faktografija
naziv projekta:

EKO naselje u Petrovaradinu

autori projekta:

Cube Design

autorski tim:

Edin Mešanović, Edin Zoletić, Selma Rožajac Šehović, Mehila Sarajlić i Esma Džaferović

godina projektovanja:

2022.

Ostala nagrađena rešenja na konkursu

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. miki

    srozavanje arhitekture

  2. dobar

    svira balasevic i sedis u ovoj kuci. sjajno!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *