Građevinarstvo, Izdvojeno

Volgograd Arena: Stadion u kome su svi dobrodošli

Koliko je ovaj stadion osmišljen da izađe u susret svima, govori i podatak da se u okviru Arene nalaze i posebne prostorije za čuvanje dečjih kolica, dok je slepima omogućena posebna audio oprema i podrška komentatora.

Ravno 10 dana deli nas od prve utakmice Svetskog kupa, pa ćemo, tim povodom, ovaj tekst posvetiti jednom od najatraktivnijih sportskih objekata u Rusiji u kojem će se ovog leta održati neke od najvažnijih utakmica.

Volgogradska arena najnoviji je stadion u Rusiji izgrađen specijalno povodom predstojećeg prvenstva. Zanimljiva je odluka da se arena izgradi baš na ovoj lokaciji, jer je Volgograd (nekada Staljingrad) bio poprište jedne od najvećih bitaka odigranih za vreme Drugog svetskog rata. Nova arena je smeštena „na korak“ od memorijalnog kompleksa Mamajev Kurgan izgrađenog u čast sećanja na ovu tešku bitku.

Krov stadiona naslanja se na ovalni nosač od čeličnih kablova.

Za izgled Arene bio je zadužen moskovski Sport-Engineering, koji je projekat osvojio na otvorenom tenderu, a podršku im je pružila građevinska kompanija Stroytransgaz. Gradnja je trajala od leta 2015. do zime 2017. godine, a ukupni građevinski troškovi iznosili su oko 17 miliona ruskih rubalja.

Predviđeno je da Arena bude multifunkcionalna, orijentisana ka raznim aktivnostima, a ne samo ka fudbalu, iako su se prilikom dizajna pratili svi FIFA standardi. Arena je visoka 49,5 metara sa prečnikom od 303 metara, posebno je interesantan izgled velikog krova stadiona koji se naslanja na ovalni okvir od čeličnih kablova.

Krov kao biciklistički točak

Sam krov napravljen je od kablova, pa tako iznutra liči na veliki biciklistički točak. To nije nimalo slučajno, budući da je bicikl spada u jedno od omiljenih prevoznih sredstava u gradu.

Specifična samonoseća fasadna struktura podseća na tradicionalan vez iz regiona, ali i na vatromet koji se pušta svake godine za Dan pobede. Gledajući iz daljine, konstrukcija stadiona deluje dosta lagano.

Stadion u kome su svi dobrodošli

Kapacitet stadiona je na 45.000 mesta, uključujući 2.280 mesta za novinare, 640 mesta u VIP delu i 460 mesta za osobe sa smetnjama u kretanju. Stadion ima 42 lifta, od kojih je 24 prilagođeno osobama sa invaliditetom, a u objektu se nalaze još i brojne rampe i pomagala za ljude sa smanjenom pokretljivošću.

U okviru Arene nalaze se i posebne prostorije za čuvanje dečjih kolica, kao i poseban ulaz za registraciju dece. Osobama otežanim vidom i slepima omogućena je posebna audio oprema i podrška komentatora. Stadion odlikuju i brojni sigurnosni sistemi, kao i 24-časovno obezbeđenje.

Prvobitno je u okviru Arene trebalo da se nađe i Olimpijski bazen, ali se od tog plana odustalo zbog finansijskih prilika. Nakon Prvenstva, stadion će pripasti lokalnom fudbalskom klubu Rotor, kada će se kapacitet sedišta znatno smanjiti.

Više o objektima u kojim će se ove godine igrati utakmice Svetskog prvenstva čitajte OVDE.

Foto: Fifa.com, Mladen ANTONOV / AFP

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *