Kompleks Zallinger čine vikendice iz devetnaestog veka, preobučene u novo ruho, ali i nove građevine koje su podignute uz zadržavanje originalnog duha i šarma alpskog sela.

Sigurno ste primetili da naše planinske lepotice doživljaju pravi građevinski bum, što je u jednu ruku dobro jer dovodi do povećanja smeštajnog kapaciteta, ali s druge strane se javlja preterana urbanizacija koja prirodne lepote stavlja u drugi plan. Ko zaista želi da provede odmor na Kopaoniku ili Zlatiboru u betonskoj petospratnici? Mogu li ti objekti biti malo primereniji lokalitetu? Evo pravog primera!

Arhitektonska firma Noa (Network of Architecure) završila je obnovu i proširenje planinskog centra Zallinger koji se nalazi na Dolomitskim Alpima u Italiji. Tradicija lokalne arhitekture kombinovana s kvalitetnim i održivim dizajnom iznedrila je kompleks kojeg čini nekoliko drvenih objekata koji se savršeno uklapaju u ambijent, odnosno, izgledaju kao da su oduvek bili tu.

Foto: Alex Filz

Kompleks čini nekoliko drvenih objekata koji se savršeno uklapaju u ambijent, odnosno, izgledaju kao da su oduvek bili tu.

Prvobitna koliba, na imanju smeštenom na nadmorskoj visini od 2.200 metara, izgrađena je u 19. veku i bila je okružena sa sedam ambara i malom crkvom, koja je tokom vremena zamenjena većim objektom drugačije funkcije. Sada je ceo kompleks proširen, ali tako da je zadržavan duh i originalni šarm ovog alpskog sela.

Proširenje i obnova sprovedeni su sa ciljem da se oživi prvobitni kompleks, da se originalnoj zgradi da funkcija glavnog objekta, i da se oko nje organizuje sedam novih planinskih koliba koje su izgrađene uz poštovanje lokalnog graditeljskog nasleđa.

Foto: Alex Filz

Pomerljivi drveni elementi

Zato je spoljašnja obloga objekata izvedena od masiva u formi blokova. Ovi drveni elementi su u određenim zonama pomerljivi, pa se prozor može otkriti kako bi što više prirodnog svetla ušlo u prostoriju ili zaštiti u slučaju vremenskih neprilika. Na ovaj način izbegnute su velike blještave staklene površine, neprikladne za planinsko područje, te je drvo dominantni materijal na lokaciji.

Foto: Alex Filz

Kada su drveni paneli zatvoreni, njihova mestimična ošupljenost pruža zanimljivu igru svetlosti u unutrašnjosti.

Foto: Alex Filz

Održivost, poštovanje planine i direktan kontakt s prirodom bili su osnovna načela kojih su se arhitekte iz firme Noa držale kroz čitav proces projektovanja.

Foto: Alex Filz

Održivost, poštovanje planine i direktan kontakt s prirodom bili su osnovna načela u projektovanju ovog kompleksa.

U osmišljavanju enterijera novih prostorija posebna pažnja posvećena je dobijanju visokog nivoa komfora u relativno malom prostoru. Pažljiv izbor materijala i opreme doneo je kompleksu sertifikat Climahotel koji se dodeljuje u Italiji.

Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz
Foto: Alex Filz

Fenjeri umesto rasvete

Kako bi se doprinelo što boljoj planinskoj atmosferi, arhitekte su odlučile da se ne postavlja rasveta između objekata kako ona ne bi narušavala prirodni izgled kompleksa, a i kako bi gosti mogli da uživaju u pogledu na zvezdano nebo. Gosti će se u svojim noćnim šetnjama snalaziti pomoću fenjera! Zašto da ne?

Foto: Alex Filz

Grafičke podloge:

Osnova novih vikendica
Osnova novih vikendica
Situacija
Situacija

Foto: Alex Filz, via Designboom

Kad ste već ovde…