Aktuelno, Izvođenje

Domaća pamet: Mobilni roboti za izgradnju objekata

Beograđanin Saša Jokić je zajedno sa svojim partnerom osmislio prvi 3D štampač koji može da štampa znatno veće objekte od sebe.

Koliko su orijentisani na inovacije se vidi iz još jednog izuma, štampača koji prkosi gravitaciji i ne treba mu nikakav oslon za najrazličitije oblike.

Saša je 30-ogodišnjak i završio je Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Master studije u Barseloni na IAAC Institutu, gde je prvi put počeo da se bavi primenom 3D štampača i robotike u arhitekturi, piše StartIt.

3d-stampac-sasa-jokic

Tehnologija je oduvek menjala i bila deo arhitekture, u vremenu kada broj tehnoloških inovacija dostiže svoj vrhunac, neminovno je da robotika bude sledeći veliki korak u evoluciji građevinske industrije – kaže Saša Jokić

Mašine će biti mali mobilni roboti poput letećih dronova koji danas postaju sve popularniji. Ovu viziju o malim robotima Saša je pretočio u stvarnost kroz svoj projekat Minibuilders, skup više štampača koji su svi međusobno povezani i koji uspevaju da štampaju objekte znatno veće od sebe.

Mataerial je, kako kaže Saša, radikalno novi način štampe koji omogućava 3D štampanje na bilo kojoj površini, bez obzira na ugao štampe ili (ne)glatkoću. To znači da ovaj štampač može da se bori sa gravitacijom dok štampa — i da pobeđuje.

Više o Sašinim inovacijama možete pročitati na njegovom sajtu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *