Nameštaj i oprema

Reflektujuće stolice: Vizuelni trik ogledalom

Umetnik Mohamad Kanaan, inspirisan kratkim pesmama iz svog detinjstva, ubacio je ogledalo u svoju kolekciju stolica.

Mohamad Kanaan studirao je arhitekturu na Američkom univerziteu u Bejrutu, a master diplomu stekao na Institutu umetnosti u Čikagu. Trenutno živi u Njujorku gde je i predstavio kolekciju stolica inspirisanu svojim detinjstvom. Ovim stolicama predhodile su pesme, kao prikaz sećanja detinjstva, koje ih metaforično oslikavaju.

Mirror chair01

Tri elementa oslikavaju svaki od ovih komada nameštaja. Anatomija stolice, angažovanje tela i fizičko i mentalno iskustvo ključni su faktori u stvaranju kolekcije Mirror. Kombinacija forme, tela i memorije može da izmanipuliše naizgled jasno postavljene parametre, kaže ovaj umetnik. Predmet i njegovo poimanje u prostoru može se drastično promeniti na neočekivane načine.

„Želeo sam da napravim stolicu koja istovremeno reaguje i na prostor oko njega i na tela.“, izjavio je umetnik.

Ogledalo ugrađeno u naslone ili nogare menja potpuni doživljaj stolice. Stolica koja nosi naziv House, izrađena je od oraha i ima ogledalo kao osnovu, postavljeno između dve nogare.

Mirror chair02

Mirror chair02a

Stolica Nothing, takođe izrađena od orahovog drveta, ima naslon s ogledalom koje se rotira po svojoj vertikalnoj osi.

Mirror chair03

Deo kolekcije pod nazivom Youth, izrađen je od javora i kod njega se rotacija naslona s ogledalom dešava po horizontalnoj osi.

Mirror chair04

Mirror chair05

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *