Arhitekta Norman Foster u video intervjuu „Striving for Simplicity“ / youtube.com
Aktuelno

Nakon ubistva novinara u konzulatu, Norman Foster odustao od projekta u Saudijskoj Arabiji

Pre dva dana, Saudijska Arabija je priznala da je novinar Džamal Kašogi ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu početkom oktobra.

Stravičan čin uzrokovao je masu međunarodnih protesta, a vesti nisu zaobišle ni predstavnike građevinske industrije. Arhitektonski portal Dezeen juče je preneo vest da se i slavni arhitekta Norman Foster, osnivač biroa Foster + Partners, privremeno distancirao od savetodavnog odbora na projektu Neom u ovoj zemlji.

Da podsetimo, megalomanski projekat Neom zamišljen je kao megagrad vredan 500 milijardi dolara koji će se u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore energije. „Startap država“, kako ga mnogi nazivaju, prostiraće se na površini od 26.500 kvadratnih kilometara na severozapadu zemlje uz Crveno more i Akapski zaliv. Zamišljeno je da kompletna infrastruktura ovog grada omogući maksimalnu efikasnost i održivost, a vremenom bi se proširio na susedni Egipat i Jordan. Transport u gradu bi se mahom vršio automatizovanim vozilima bez vozača, a jednostavne svakodnevne poslove obavljali bi roboti.

Vizualizacija grada Neoma u Saudijskoj Arabiji

Glavni dizajner u kompaniji Apple kao i predstavnici kompanija Uber, Boston Dynamics i Sidewalk Labs takođe su se ogradili od projekta.

Međutim, nakon divljačkog ubistva inostranog novinara od strane predstavnika saudijske vlasti, međunarodni predstavnici počeli su mnogo obazrivije da gledaju na projekte koje finansira ovu autokratska zemlja. Norman Foster nije jedini član Neomovog savetodavnog odbora koji se distancirao od projekta u poslednje vreme.

Jonathan Ive, glavni dizajner u kompaniji Apple takođe se ogradio od projekta, a ostaje još da se vidi kako će na novonastalu krizu odgovoriti ostali članovi odbora među kojima su i predstavnici kompanija Boston Dynamics, Sidewalk Labs i Uber. 

U savetodavnom odboru projekta Neom i dalje se nalazi čuveni arhitekta Carlo Ratti, direktor projekta Senseable Cities Lab u okviru kompanije MIT. Iz njegovog tima poručiuju da „iz sata u sat“ nadgledaju kako se razvija situacija i da će svoju odluku doneti shodno njenom ishodu.

Saudijska Arabija ove godine je zvanično postala dom do sada najvećem naučno-istraživačkom centru za kojeg stoji studio Zaha Hadid Architects.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *