Narodni muzej u Riju; Foto: Mauro Pimentel/AFP
Aktuelno

Počela obnova nakon razornog požara u Narodnom muzeju Brazila

Muzej u Riju de Žaneiru će pokušati da se ponovno stane na noge nakon tragedije koja ga je zadesila pre mesec dana, a u popunjavanju kolekcije će možda pomoći i Portugal.

Požarom koji je zahvatio muzej, Brazil je izgubio jednu od svojih najstarijih građevina, a čitava Latinska Amerika izgubila je najveći istorijski muzej. Vatra je zauvek odnela istorijske kolekcije koje su prikupljane više od 200 godina. Iako se mnogobrojne uništene relikvije i fosili ne mogu vratiti, počinju planovi o obnovi same građevine.

Nekoliko institucija preduzelo je inicijativu za obnovu muzeja, što je rezultiralo da 21. septembra počnu pripremni radovi, a oni podrazumevaju čišćenje lokacije i zaštitu preostale strukture, što je u ovom trenutku najbitniji korak, piše Gazeta de Povo.

Ministarstvo obrazovanja (MEC) dodelilo je 2,1 milion evra kako bi se izvršila prva faza rekonstrukcije muzeja. Nadležni iz kompanije Concrejato Engenharia, koja je zadužena za prejekat rekonstrukcije, istakli su da će biti potrebno oko šest meseci da se ova faza završi u skladu sa propisima.

Foto: PIlar Olivares / Reuters

Vlada Portugala najavila je odlučiti šta bi se u budućnosti moglo iz njihove kolekcije moglo preneti u Narodni muzej u Brazilu.

„Ovo je veoma odgovoran posao i radimo na njemu zajedno s arheolozima iz UFRJ, kao i sa Federalnom policijom. Svi materijali prolaze kroz inspekciju arheologa kako bi se videlo šta je moguće obnoviti a šta ne, pre nego što se ukloni s lokacije. Ruševine, krovni materijal, eksponati i drugi materijali prolaze kroz analizu kako bi se utvrdio njihov značaj i istorijska vrednost.“, rekla je Maria Aparecida Soukef Nasser, izvršni direktor Concrejato Engenharia.

Prva faza obnove, osim čišćenja lokacije i očuvanja preostale strukture, podrazumeva i izgradnju privremenog metalnog krova. Ova faza biće značajna osnova za buduće tehničke studije na lokaciji koje će omogućiti dalju rekonstrukciju muzeja.

Pomoć od kolonizatora

Inicijalni planirani budžet od 3,2 miliona evra, će verovatno tokom 2019. godine biti uvećan za dodatnih 23,5 miliona evra. Na konferenciji za novinare, održanoj 2. oktobra, direktor Narodnog muzeja Alexander Kellner, istakao je da su resursi prvi korak ka putu ponovnog otvaranja muzeja u planiranom periodu od tri godine. Kellner je izjavio i da će izgled fasade i kompletne spoljašnjosti muzeja biti u potpunosti rekonstruisan, dok će enterijer biti redizajniran korišćenjem održivih i energetski efikasnih materijala.

Naravno, planirani budžet namenjen je samo obnovi građevine i ponovnom uspostavljanju rada objekta, dok su uništeni artefakti i fosili trajno izgubljeni.

U cilju obnove muzeja, kao i njene buduće postavke, Vlada Portugala je najavila da će studiozno proučiti svoju kolekciju, kako bi mogli da odluče šta bi se u budućnosti moglo preneti u Narodni muzej u Brazilu. Kao što znamo, Brazil je bio portugalska kolonija skoro tri veka tokom kog perioda je eksploatisao drvo, zlato i dijamante ali i ostale vredne relikvije.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *