Ser Nicholas Grimshaw i njegov poznati projekat Eden
Aktuelno

Slavni arhitekta Nicholas Grimshaw osvojio RIBA zlatnu medalju

Najveće priznanje u oblasti arhitekture naredne godine pripašće proslavljenom britanskom arhitekti, a odluku je odobrila kraljica lično.

Kako se navodi u obrazloženju, ser Nicholas Grimshaw ostavio je ogroman doprinos kako na britanskoj, tako i na svetskoj arhitektonskoj sceni. Najpoznatiji je po svom radu na modernističkim objektima, među kojima su brojne javne zgrade i veliki infrastrukturni projekti, uključujući ekološki Projekat Eden u Kornvolu i i Međunarodni terminal na londonskoj Waterloo stanici (slika ispod).

Želeo bih da se zahvalim svima koji su ikada radili u mom studiju jer su svojim radom doprineli našoj banci ideja i na taj način od njega stvorili prijatno i humano mesto za rad

Ova dva projekta vezuje ne samo njihova kompleksna struktura, nego i ambicioznost s kojom se krenulo u razradu ovih ideja. Oba objekta predstavljaju primer izvanrednog inovativnog pristupa arhitekturi i očigledno je da nose modernistički potpis autora.

Izgrađen kao aneks od stakla i čelika, Međunarodni terminal je 1994. godine osvojio nagradu RIBA za Zgradu godine (u pitanju je preteča RIBA Stirling nagrade) kada je dobio pohvale kao primer britanske transportne arhitekture. Ovalni biomi u Projektu Eden (Rajski vrt) danas predstavljaju svetski poznat ekološki centar i kao i jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u Velikoj Britaniji.

Projekat Eden je najveća staklena bašta na svetu. Njeni biomi potpuno su različitih klima i u njima se održava preko milion različitih biljnih vrsta.

Svetski arhitekta širokog portfolija

Nicholas Grimshav osnovao je svoj studio 1980. godine, i od tada je sa svojim timom oformio impresivan portfolio u kojem se nalaze projekti iz svih delova sveta. U njemu se, pored pomenutih objekata, nalazi niz fabrika kompanije Herman Miller, inovativni apartmani u Regent’s Parku i Kemdenu, kao i Ludwig Erhard Haus u Berlinu. Danas njegova firma zapošljava preko 600 radnika i ima otvorene kancelarije u Los Anđelesu, Njujorku, Londonu, Dohi, Dubaiju, Kuala Lumpuru, Melburnu i Sidneju. Grimshaw je i sam neko vreme predsedavao Kraljevskom akademijom i igrao je ključnu ulogu u stvaranju novo-otvorenog produženja Kraljevske akademije u Burlington Gardensu.

Poboljšavanje čovečanstva

Evo šta je ovim povodom izjavio i ser Nicholas Grimshaw lično: „Oduševljen sam ovom vešću i želeo bih da se zahvalim onima koji su podržali moju nominaciju. U mom životu i radu oduvek sam se uključivao u eksperimente i ideje vezane za održivost. Uvek sam osećao da treba da koristimo tehnologiju doba u kojem živimo tako da poboljšavamo čovečanstvo. Želeo bih da se zahvalim svima koji su ikada radili u mom studiju jer su svojim radom doprineli našoj banci ideja i na taj način od njega stvorili prijatno i humano mesto za rad“.

Nagrada će slavnom arhitekti biti uručena na svečanoj ceremoniji početkom 2019. godine.
Da podsetimo, ovogodišnja RIBA Sterling nagrada za najbolju zgradu u Velikoj Britaniji pripala je studiju Foster + Partners za sedište kompanije Bloomberg.

Info: grimshaw.global

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *