Arhitektura, Izdvojeno

Zaboravite na kućice na drvetu. Budućnost su kuće na litici!

Uskoro bismo mogli živeti na liticama u kućicama nalik na one za ptice.

U mnogim velikim gradovima širom sveta slobodno građevinsko zemljište postalo je preskupo. Međutim, baš ta nestašica slobodnog prostora za gradnju dovela je do mnogih kreativnih i, pre svega, inovativnih rešenja u pogledu forme i pozicioniranja stambenih jedinica. Jedno od takvih rešenja je i projekat švedske firme Manofactory koja, za početak, postavlja pitanje: Zašto, uopšte, moramo graditi u nivou terena grada?

Ideja za pravljenje kuća na litici inspirisana je gnezdima koje ptica prave na u pukotinama stena.

 

Firma Manofactory je svoj projekat kuće Nestinbox (prev. eng. gnezdo u kutiji) razvila vođena idejom o staništima životinja, posebno ptica koje svoje gnezdo prave na drveću, pod crepom ili u pukotinama stena. Obzirom da i ljudi grade kuće na drveću, iz Manofactory postavljaju drugo pitanje: Zašto ne bismo jednu takvu, konstruktivno sličnu kućicu, napravili i za sebe?

Vođeni ovom idejom, Manofactory je isprojektovao kućice od čelične konstrukcije – baš onakve kakve se često mogu videti neposredno uz gradove širom severne Skandinavije – koja se fiksira na bočnim stranama strmih litica, piše ArchDaily.

Presek kuće Nestbox

U idejnoj fazi projektovanja, kuća Nestinbox je prvo bio mali objekat velike visine sa završnom obradom od drveta i jednovodnim kosim krovom. Vremenom, ideja se razvila u funkcionalnu kuću za jednu ili dve osobe.

Osnova kuće Nestbox

Kuća je organizovana na tri sprata povezana spiralnim stepeništem. Nestinbox ima kuhinju sa trpezarijom, dnevni boravak, spavaću sobu, kupatilo kao i prostor koji bi vremenom mogao postati dečija soba.

Nestinbox je obložena horizontalnim svetlim i tamnim drvenim panelima koji svojim naizmeničnim rasporedom vizuelno smanjuju visinu kuće.

Zahvaljujući svojoj poziciji, odnosno činjenici da je zakačena za liticu, iz kuće će se pružati neuobičajeno dobar pogled.

Kako se vama ovo čini? Da bi biste mogli da živite u ovakvoj jednoj kući?

Foto: Manofactory

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *