Arhitektura

Ukroćen vodopad: Slavni norveški biro predstavio rešenje Viljameta

Drugi po veličini vodopad u Severnoj Americi biće ponovo otvoren za javnost nakon više od 150 godina.

Impresivan projekat koji će vodopad Viljamet učiniti ne samo dostupnim za turiste već će ga staviti na svetsku mapu atrakcija koje je se moraju obići, predstavljen je nedavno u Oregonu. Projekat revitalizacije vodopada Viljamet u Oregonu izvela je renomirana norveška firma Snohetta.

Grafički prikaz novog rešenja

Posetioci će na koži osetiti lagano prskanje vode ali i uživati u dramatičnoj igri svetlosti, neposrednom prisustvu vodopada i buci koju on pravi.

 

Prvobitan plan je da se okolni industrijski objekti, koji su do sada i predstavljali barijeru između vodopada i posetilaca i koji se prostiru na 22 ara, delom uklone, a neki od njih obnove i promene namenu kako bi postali sastavni deo kompleksa oko vodopada, piše Inhabitat.

Nekad

Novo okruženje vodopada Viljamet biće prošarano stazama za šetanje, kao i sadržajima za zabavu i relaksaciju prilagođeni posetiocima.

Sad

„Novi dizajn tretira celokupan predeo kao jednu pejzažnu celinu, s mrežom šetališta i pasarela na kojima će posetioci na koži osetiti lagano prskanje vode ali i uživati u dramatičnoj igri svetlosti, neposrednom prisustvu vodopada i buci koju on pravi.“ – rekli su iz renomiranog biroa Snohetta.

Novouređeni predeo oko vodopada biće izgrađen različitim materijalima. Biće prisutni bazalt i drvo ali i industrijski čelik. Takođe, predeo će biti organizovan i povezan na više nivoa kroz ekološki, kulturni i geološki kontekst lokaliteta.

Ovaj projekat je pravi pokazatelj na koji način se zapušteni lokaliteti mogu revitalizovati i da je potrebno samo malo volje (i malo više para) da prirodne atrakcije budu dostupne ljudima.

Viljamed vodopadi trebali bi da budu dostupni javnosti od jeseni 2017. godine.

Rendering: Snøhetta

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *