Uključivanjem lokalnih majstora i oživljavanjem starih zanatskih veština, ovo renoviranje je na jedan poseban način unelo dodatnu vrednost ovom kraju.

Na obroncima alpske ledničke doline Matkov kot, na samoj granici s Austrijom, smešteno je staro gazdinstvo Vrlovčnik. Arhitektonski biro Medprostor dobio je zadatak da uradi temeljnu rekonstrukciju koju je diktiralo bogato prirodno i kulturno nasleđe.

Uz zadržavanje postojećeg sadržaja, renoviranje je trebalo da doprinese očuvanju kulturnog pejzaža i identiteta prostora. Uključivanjem lokalnih majstora i oživljavanjem starih zanatskih veština, uz upotrebu tradicionalnih materijala iz okoline, ovo renoviranje je na jedan poseban način unelo dodatnu vrednost ovom kraju.

Betonske površine tretirane su lokalnim krečom, plafoni i zidovi imaju peskiranu završnicu, dok su podovi brušeni.

U okviru gazdinstva se pored kuće, nalazi se i ambar, štala ali i kovačnica. Sve ove sadržaje povezuje prirodno ojačani zemljani put koji ih ujedno i razdvaja na radne i rezidencijane delove. Ovaj princip je zadržan ali je sada od nekadašnjih poljoprivrednih objekata napravljen prostor za život.

Sve postojeće strukture očuvane su i rekonstruisane kako bi se prilagodile novom programu. Svaka struktura dobila je pomoćni objekat koji, kako navode arhitekte, „predstavlja liniju razdvajanja između postojećih zidova i terena i čini smeštajnu jedinicu kompletnom“.

Akcenat na materijalizaciji

Posebna pažnja posvećena je materijalima. Eksponirane betonske površine tretirane su lokalnim krečom, plafoni i zidovi imaju peskiranu završnicu, dok su podovi brušeni. Originalni prozori i vrata su renovirani kao i sve štukature u prostoru. Krov je dodat postojećoj drvenoj strukturi ali tako da njegova konstrukcija bude vidljiva. Kao krovni pokrivač korišćena je smrča.

Pećka vs sauna

Gosti će unutar kuće zateći tradicionalne elemente kombinovane sa savremenim detaljima. Tu je pre svega originalna pećka na drva koja čini centralnu tačku enterijera. U renoviranom prizemlju je smeštena je sauna, dok se u nekadašnjem ambaru sada nalazi unutrašnji bazen. Na spratu štale smeštene su sobe za spavanje, dok je u prizemlju organizovana kancelarija iz koje se pruža sjajan pogled na planinu Mrzla gora.

Pređašnje stanje

Foto: Miran Kambič, Medprostor

Kad ste već ovde…