Urbana kuća po zamisli niških arhitektkinja; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković
Domaći projekti

Kuća na kuću: Ovaj mini objekat niških arhitekata može se postaviti na ravne krovove postojećih višespratnica

Skeletna konstrukcija i zidovi od presovane slame omogućavaju da ova kuća bude postavljena na već izgrađene objekte bez stvaranja prekomernog opterećenja. 

Projektovana tako da može biti smeštena bilo gde u svetu, Urbana kuća je mali stambeni objekat površine 25 kvadratnih metara sa potencijalom za poboljšanje životnih uslova u gradskim sredinama.

Kompaktna forma kuće i njene dimenzije omogućavaju pozicioniranje objekta na krovove postojećih višespratnica, oslanjajući se delimično na postojeće resurse, ali zadržavajući visok stepen energetske autonomnosti.

Projekat Urbana kuća potpisuju mlade niške arhitektkinje Ana Curk i Sanja Cvetković, nagrađene učesnice konkursa Mini Home: Mala kuća u prirodi koji je prošle godine organizovao portal Gradnja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Projekat još uvek u konceptualnoj fazi, ali autorke veruju da ima veliki potencijal; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković

Projekat drugačiji od svega do sad

Poznanstvo Ane i Sanje datira još od master studija arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. Shvativši da dele ista interesovanja u oblasti arhitekture, Ana i Sanja su već tada počele međusobno da sarađuju na raznim projektima i konkursima.

“Uglavnom smo birale teme koje pozivaju na dublje promišljanje i preispitivanje uloge koju arhitektura ima u oblikovanju fizičkog i društvenog života. Jedan od prvih projekata na kojem smo sarađivale i na koji smo ponosne je ‘Novi Fokus Niš’festival arhitektonskog filma čiji je cilj je bio povezivanje studenata i šire javnosti sa netradicionalnim ulogama arhitekte u društvu. To je bio lep uvod za sve naše naredne saradnje” – kažu autorke za Gradnju.

Nakon konkursa Mini home 2021, na kojem je njihova Darkforest kuća osvojila drugu nagradu, upustile su se u osmišljavanje nekoliko projekata mikro kuća, od kojih su neke bile namenjene evropskom tržištu, a neke hipotetičkim klijentima i lokacijama.

Među njima je i Urbana kuća, koju, kako ističu, doživljavaju kao poseban i drugačiji projekat od svega što su do sada radile.

Postavljanjem kuće na već izgrađene objekte omogućeno je korišćenje postojećih instalacija i infrastrukture; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković

Projektovale smo mikro kuću od 25 m2 koju je moguće pozicionirati na ravnim krovovima postojećih višespratnica.

Urbana kuća je, kažu naše sagovornice, nastala kao odgovor na konkursni zadatak za mikro kuću koja se može sagraditi bilo gde u svetu.

“Svesne stepena zagađenosti urbanih sredina i neminovne veze savremenog života i rada sa gradovima, želele smo da ponudimo jedno vizionarsko rešenje. Projektovale smo mikro kuću od 25 m2 koju je moguće pozicionirati na ravnim krovovima postojećih višespratnica” – objašnjavaju niške arhitektkinje.

Postavljanjem kuće na već izgrađene objekte, dodaju, omogućeno je korišćenje postojećih instalacija i infrastrukture, dok skeletna konstrukcija i zidovi od presovane slame ne stvaraju prekomerno opterećenje matičnom objektu.

Presek Urbane kuće

Unikatni detalji i za serijsku proizvodnju

Na pitanje šta njihov projekat izdvaja od konkurencije, autorke ističu da su za Urbanu kuću dizajnirani posebni paneli sa bioreaktorima sa mikroalgama, pomoću kojih objekat aktivno učestvuje u rešavanju problema zagađenog vazduha.

“Stalna promenljivost zasićenosti panela mikrolagama kreira dinamičnu fasadu i garantuje da će svaki objekat imati unikatan detalj, iako je Urbana kuća dizajnirana za serijsku proizvodnju” – navode Curk i Cvetković za naš portal.

Instaliranje solarnih panela na krovu Urbane kuće omogućilo bi energetsku nezavisnost objekta.

Kako dodaju, istraživanja su pokazala da mikroalge mogu znatno da pomognu u prečišćavanju vazduha, a njihova primena u arhitekturi je sve aktuelnija i na našim prostorima, što se, na primer, može videti na pobedničkom rešenju za rekonstrukciju beogradske Ložionice.

“Instaliranje solarnih panela na krovu Urbane kuće omogućilo bi energetsku nezavisnost objekta, ali i pružilo mogućnost da višak električne energije, kada se za to steknu zakonski uslovi, preda matičnom objektu ili vrati u električnu mrežu” – kažu naše sagovornice.

Projekat pokazuje da je primena mikroalgi u arhitekturi sve aktuelnija i na našim prostorima; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković

Karakteristična debljina zidova omogućila je smeštanje kuhinje i pratećih sadržaja u niše objekta.

Ističu da zidovi od presovane slame stvaraju povoljnu mikroklimu objekta, a paneli od plute kojima su zidovi obloženi i biljke koje se nalaze u niši u dnevnom boravku takođe učestvuju u održavanju čistog vazduha.

“Karakteristična debljina zidova od presovane slame omogućila je smeštanje kuhinje i pratećih sadržaja u niše objekta, duboke 60 i visoke 150 cm, te je tako korisnicima prostora omogućena maksimalna fleksibilnost u prostoru od 25 kvadratnih metara” – navode Ana i Sanja.

Tako korisnici dobijaju kuhinju standardnih dimenzija, koju je moguće zatvoriti kada se ne koristi, a koja sadrži i uređaj za kompostiranje otpada, dok su u nišama su takođe smešteni plakari i tehnički uređaji.

Time je formiran čist prostor prizemlja, gde se nalaze komforna dnevna soba sa klupom u prozorskoj niši i trpezarija, dok je trapezastom formom osnove naglašen osećaj otvaranja prostora ka prozoru sa gradskim vizurama.

Osnova prizemlja

Pasivna termoregulacija prostora

Urbana kuća je spolja obložena prefabrikovanom ljuskom od fiberglas materijala i tretirana je belom bojom koja reflektuje do 98% sunčeve energije, čime se izbegava pregrevanje prostora i gubljenje resursa.

Trem kuće prekriven je pločama od plute i travnatim površinama, koje takođe umanjuju pregrevanje, dok se ugrađenim olucima kišnica skuplja i skladišti u rezervoarima, a potom koristi kao tehnička voda i voda za zalivanje.

Na krovu se nalazi bojler za pasivno grejanje, a smicanjem krovnih ravni dobijen je prozor koji stvara takozvani efekat dimnjaka i omogućava pasivnu termoregulaciju prostora.

Budući korisnici imaju fleksibilnost da prilagode čist prostor prizemlja i galerije svojim potrebama.

Za podnu oblogu je izabran teraco koji je napravljen sa drvenim opiljcima i sadrži 65% recikliranih materija, dok je za oblogu niša odabran teraco koji je napravljen sa ostacima mermera i sadrži 87% recikliranog materijala.

Odabrani komadi nameštaja, inspirisani skandinavskim dizajnom, su standardnih dimenzija što predstavlja pravi luksuz za jednu mikro kuću.

Smeštanjem neophodnih sadržaja u niše zidova, budući korisnici imaju fleksibilnost da prilagode čist prostor prizemlja i galerije svojim potrebama.

Komadi nameštaja inspirisani su skandinavskim dizajnom i standardnih su dimenzija; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković

Koncept prilagodljiv i drugim namenama

Kako za naš portal navode autorke, Urbana kuća nije tipičan projekat mikro kuće, kakvi su trenutno aktuelni, nije namenjena odmoru i radu u prirodi.

S tim u vezi, glavni izazov predstavlja im nalaženje potencijalnog investitora koji bi delio njihovu viziju i upustio se u ovako izazovan projekat, a tu je, naravno, i usaglašavanje sa uslovima lokacije i regulativama.

“Možemo i da zamislimo ovaj koncept malog energetski efikasnog objekta na vrhu postojeće zgrade koji bi bio prilagođen drugim namenama, poslovnim, rekreativnim i sl.” – kažu Curk i Cvetković za Gradnju.

Kompaktna forma i dimenzije omogućavaju pozicioniranje objekta na krovove postojećih višespratnica; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković

Minimalnim i promišljenim dizajnom kuća stvara atmosferu topline doma u jako malom prostoru.

A iako je njihov projekat još uvek u konceptualnoj fazi i trenutno nema konkretnog investitora, niške arhitektkinje veruju da Urbana kuća ima veliki potencijal.

“Projekat Urbane kuće je bio izložen na ovogodišnjem Salonu arhitekture, gde smo naišle na veliku zainteresovanost i pozitivne utiske. To je za nas bilo veoma podsticajno da nastavimo da istražujemo u ovom smeru” – navode autorke.

Kao zaključak, možemo reći da Urbana kuća predstavlja kompleksan „organizam“ kombinovanih sistema sa nesvakidašnjim tehnologijama, koja minimalnim i promišljenim dizajnom stvara atmosferu topline doma u jako malom prostoru i u izazovnim uslovima.

Stalna promenljivost zasićenosti panela mikroalgama kreira dinamičnu fasadu i garantuje da će svaki objekat imati unikatan detalj, iako je Urbana kuća spremna za masovnu proizvodnju.

Grafički prilozi

Foto-galerija

Urbana kuća po zamisli niških arhitektkinja; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković
Urbana kuća po zamisli niških arhitektkinja; Render: Ana Curk i Sanja Cvetković

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *