Ove kuće su nešto sasvim novo na domaćem tržištu; Foto: Tiny Homes Serbia
Domaći projekti, Izdvojeno

Ove male mobilne kuće iz Novog Sada stižu na vašu adresu za samo tri meseca

Tiny Homes Serbia pravi montažne kuće koje su potpuno opremljene, nije im potreban temelj, a u ponudi se nalaze tri modela površine od 12,5 do 36 metara kvadratnih.

Montažne kuće su jedan od najvećih trendova koji je zahvatio domaće tržište u poslednjih nekoliko godina. Međutim, malene kuće (tiny homes) su objekti sasvim drugog tipa koji vam pružaju nove mogućnosti.

One su mobilne, a na vašu adresu dolaze potpuno opremljene i spremne za korišćenje. Mogu biti potpuno nezavisne ili priključene na infrastrukturu.

Tiny Homes Serbia jedan je od prvih proizvođača ovakvih kuća u ovom delu Evrope. U razgovoru sa Milošem Panjkovićem, jednim od osnivača, donosimo vam sve detalje u vezi njihove proizvodnje, montaže i cene.

Da li ste već pročitali?

Enterijer kućice Malena; Foto: Tiny House Serbia
Možete li nam predstaviti vašu firmu?

Nakon 30 godina iskustva u opremanju enterijera i čestih izleta u svet opremanja kampera i brodova, želeli smo da iskoristimo stečeno znanje i iskustvo, i upustimo se u novu poslovnu avanturu. Želeli smo da na domaćem tržištu ponudimo kuću koja nas može vratiti u prirodu i rešiti nepotrebnih kvadrata i stvari.

Tini Homes Serbia je mlada porodična firma koja je okupila tim ljudi koji, pre svega, vole to što rade, tako da nam posao nije opterećenje već avantura. Ideja je da vremenom i našu proizvodnju preselimo što dalje od gradske vreve i radno mesto preselimo u prirodu.

Kada ste počeli da se bavite proizvodnjom malenih kuća?

Tokom pandemije koronavirusa, na papiru je krenula da se realizuje ideja koja je već dugo intrigirala jednog od osnivača. Krajem 2021. godine, sa papira smo krenuli u realizaciju i pripremne radove.

Početkom 2022. godine, neki od osnivača daju otkaze na dugogodišnjim poslovima, tim postaje kompletan i počinje izgradnja prve malene kuće.

Kuće su mobilne, a iz naše proizvodnje izlaze kompletno završene i opremljene nameštajem i tehnikom.

Po čemu se ova kuće razlikuju od montažnih kuća?

Naše kuće se po materijalima i načinu gradnje ne razlikuje od montažnih kuća. Međutim, Tiny Homes koncept u odnosu na klasičnu gradnju donosi mnoštvo novosti.

Pre svega, kuće su mobilne, a iz naše proizvodnje izlaze kompletno završene i opremljene nameštajem i tehnikom. Nije potrebno angažovanje investitora oko praćenja radova i izvođača radova na lokaciji gde će kuća biti postavljena.

Mogu biti kompletno nezavisne i postavljene na bilo koju lokaciju. Lokaciju kuće lako možete promeniti ukoliko to želite.

Koji modeli kuća postoje u vašem asortimanu?

U našem asortimanu trenutno je dostupno tri modela. Potrudili smo se da svako može da prepozna svoj model u odnosu na potrebe.

Model Malena je najmanji, a koncipiran kao studio, dimenzija 2,5 m x 5 m, površine 12,5 m². Potpuno je opremljen nameštajem i tehnikom i spreman za komforan život dve osobe.

Model Omorika, iako gabaritima ne mnogo veći, 3 m x 6 m, pruža znatno veći komfor. Namenjen je za boravak četiri osobe i sa galerijom na kojoj se nalazi udoban francuski ležaj, a ukupno raspolaže sa 24 m².

Model Tisa predstavlja vrhunsko arhitektonsko rešenje sa osnovom od 24 m². Vertikalnom optimizacijom prostora i postavljanjem dve galerije (na suprotnim stranama kućice), ceo prostor odiše skladom i besprekornom organizacijom u 36 kvadrata. Pogodna je za boravak višečlanih porodica. Šest komotnih ležaja odvojenih u tri celine predstavlja udoban kutak za prenoćište.

U ponudi su trenutno tri modela kuća; Foto: Tiny Homes Serbia

U Tiny Homes Serbia asortimanu trenutno su dostupna tri modela, površine od 12,5 do 36 m².

Od kojih materijala su one sagrađene?

Kućice se izrađuju od drveta zaštićenog od gljivica, insekata i drugih štetočina. Konfiguracija zida se sastoje od više drvenih ramova dimenzija 5 cm x 10 cm, koji su sa obe strane obloženi OSB pločom, vodonepropusnom folijom i parnom branom, a ispunjeni su mineralnom vunom debljine 10 cm.

Pod i krov su takođe izrađeni od drvene konstrukcije i ispunjeni su sa 15 cm kamene vune, a obloženi su folijama i limenom oblogom. Kućica je ekološki i energetski efikasna, pa je samim tim pogodna i za stanovanje.

Kakva je njihova prostorna organizacija?

Uređenje malih prostora je postao izazov, tako da je minimalistički dizajn sada postao umetnost. Sa svakim novim projektom, odnosno gradnjom, naši dizajneri se trude da kombinuju lepotu i funkcionalnost, da stvore male rezidencije koje samo smanjuju kvadraturu bez kompromisa u pogledu stila.

Iako malih dimenzija, svaki model, poseduje komotno kupatilo sa tuš kabinom 100 x 80 i ormanima za odlaganje stvari, krevet 180 x 200, ugaonu garnituru, prostranu kuhinju sa visećim elementima i mnoštvom ormana za odlaganje stvari, odnosno, sve što poseduju i velike stambene jedinice.

Model Omorika dimenzija 3 x 6 metara; Foto: Tiny Homes Serbia

Konfiguracija zida se sastoje od više drvenih ramova, koji su sa obe strane obloženi OSB pločom.

Da li možete napraviti kuću po prilagođenom rešenju? 

Uz svaku kuću isporučujemo kompletan nameštaj i kuhinjsku tehniku (iz liste osnovne opreme), sanitarije, pa je samim tim kućica istog dana kad je postavimo na lokaciju spremna za življenje.

Na kupcu je da izabere dezene, boje, materijale i nivo opremljenosti. Svako može dati lični pečat svom životnom prostoru učešćem u dizajniranju spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda kuće.

Postoji mogućnost izmena u orijentaciji i funkcionalnosti objekta. Spajanjem dve ili više kuća možemo izaći u susret i zahtevnijim kupcima. Ali, smatramo da se svako može pronaći u jednom od naša tri koncepta. Završnu dekoraciju možete uraditi sami ili prepustiti uređenje našim arhitektama.

Do kog nivoa opremate vaše kuće?

Za zahtevnije kupce postoji mogućnost poručivanja dodatne opreme. U osnovni paket opreme spadaju:

 • ormani
 • trosed na razvlačenje i francuski ležaj sa dušekom
 • kuhinja sa tehnikom
 • kupatilo sa svom opremom
 • priprema za priključenje na vodovodni sistem
 • priprema za priključenje na kanalizacionu mrežu
 • bojler strujni ili gasni
 • laminatna podna obloga, klasa 32
 • šestokomorna PVC spoljna stolarija (bela boja)
 • zavese ili rolo zavese
 • električna instalacija i galanterija, LED rasveta
 • priprema za priključenje na električnu mrežu
 • spoljna zidna obloga (drvo ili fasadni stiropor)
 • unutrašnja zidna obloga (drvo, rigips table ili laminirane ploče)
 • klima uređaj
Kupcima je na raspolaganju osnovni i napredni nivo opremljenosti kuća; Foto: Tiny Homes Serbia
Šta je potrebno pripremiti za postavljanje kuće?

U zavisnosti od uslova na lokaciji, možemo vam pomoći da odaberete najbolje rešenje. Imajte na umu da za postavljanje kućice nije neophodna posebna priprema terena. Ukoliko je teren ravan, kućicu ćemo spustiti na betonske ploče dimenzija 30 x 30 cm koje dalje prenose opterećenje na tlo. Naša preporuka je da teren u dimenzijama kućice naspete i nabijete tucanikom. Ukoliko je kućicu potrebno postaviti u blizini reke, možemo je montirati na platformu ili na pontonski splav.

Za postavljanje kućice nije potreban temelj. Kućica je prenosiva i postavlja se na stope koje su sastavni deo potkonstukcije kućice. Samim tim se kućica ne kategoriše kao građevinski objekat, već kao privremeni montažni objekat  – što olakšava proceduru oko postavljanja ukoliko je na lokaciji potrebna dozvola.

Ukoliko na lokaciji za to postoji mogućnost, potrebno je pripremiti priključak za struju, vodu i kanalizaciju. Lokaciju priključaka je potrebno pozicionirati prema orijentaciji kuće. Ukoliko na lokacijI nema mogućnosti priključenja na infrastrukturu, struju možemo rešiti ugradnjom solarnih panela, sistema baterija i invertora. Voda se može rešiti kopanjem bunara ili ugradnjom rezervoara.

Kanalizacija je rešava ugradnjom kompostnog toaleta, bio-diska ili septičke jame. Prednost ovih sistema je nezavisnost i samim tim mogućnost življenja na bilo kojoj lokaciji.

Model Malena površine 12.5 kvadrata; Foto: Tiny Homes Serbia

Za postavljanje kućice nije neophodna posebna priprema terena. Ako je teren ravan, one se postavljaju na betonske kocke.

Kako se ove kuće proizvode, a kako montiraju?

Svi elementi kuće se u kompletu proizvode i sklapaju u našem proizvodnom pogonu. Nakon izgradnje kuće, ista se u celosti, kompletno opremljena, transportuje na lokaciju poručioca.

U cenu je uključena montaža kućice, u šta spada pozicioniranje i nivelisanje kućice na lokaciji. Transport nije uključen u cenu. Cena transporta se na tržištu kreće oko 2 evra po pređenom kilometru. Za polaznu tačku možete računati našu proizvodnju koja se nalazi u Novom Sadu.

U zavisnosti od lokacije i uslova, postoji mogućnost potrebe za angažovanjem dodatne mehanizacije (traktor, dizalica, viljuškar…) što bi uticalo na uvećanje cene samog transporta. U cenu nije uključeno priključenje kućice na električnu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Koji je rok isporuke od momenta poručivanja?

Radi lakšeg planiranja termina izgradnje i isporuke prilikom inicijalnog dogovora uplaćuje se kapara čime je kupac obezbedio svoj rok za izgradnju i čime je upisan u kalendar čekanja. U narednih 7–10 dana sa našim arhitektama se dogovara oko materijala, dezena, boja i nivoa opremljenosti.

Trenutna lista čekanja nam je oko 3 meseca. Zbog velikog interesovanja trudimo se da povećamo proizvodni kapacitet i samim tim skratimo rokove isporuke.

Istog dana kad se postave na lokaciju kuće su spremne za korišćenje; Foto: Tiny Homes Serbia

Cene kuća se kreću od 23.000 za model Malena, do 45.000 evra za model Tisa.

Koja je okvirna cena modela Malena, Omorika i Tisa?

Cene se kreću od 23.000 evra za model Malena, 33.000 za model Omorika i od 45.000 evra za model Tisa. U cenu je uključen kompletan nameštaj i kuhinjska tehnika (električni ili gasni uređaji iz liste osnovne opreme), sanitarije, pa je samim tim kućica istog dana kad je postavimo na lokaciju spremna za življenje.

Na korisniku je da izabere dezene, boje, materijale i nivo opremljenosti jedinice. Cena se odnosi na osnovni nivo opreme. Ugradnja dodatne opreme ili izmene materijala su predmet posebne ponude.

Koliko ste ovakvih kuća isporučili u Srbiji?

Tri objekta su kompletno završena, a tri su trenutno u izradi.

Model Tisa je na svojoj stalnoj lokaciji i dobio je i terasu sa nadstrešnicom.

Model Omorika čeka bolje vremenske uslove za transport i završetak pripremnih radova na lokaciji. Kuća će biti montirana na platformu dimenzija 6 x 8 m, visine 2,20 m na obali Dunava.

Model Malena još uvek nije prodat i razmišljamo da je zadržimo kao izložbeni primerak.

Gde se modeli mogu pogledati i naručiti?

Izložbeni modeli, dezeni i materijali mogu se pogledati u Novom Sadu.

Prilikom prezentacije saopštite nam kakve su vaše želje i koji su uslovi na lokaciji gde će kućica potencijalno biti postavljena.

Na osnovu zahteva, naš tim će u skladu sa vašim potrebama predložiti rešenje i nivo opremljenosti vašeg novog doma ili vikendice.

Foto-album

Tiny Homes Serbia - Model Tisa
Tiny Homes Serbia - Model Tisa
Tiny Homes Serbia - Model Omorika
Tiny Homes Serbia - Model Omorika
Tiny Homes Serbia - Model Malena; Foto: Tiny Homes Serbia
Tiny Homes Serbia - Model Malena; Foto: Tiny Homes Serbia
Enterijer modela Tisa
Enterijer modela Tisa
Enterijer modela Tisa
Enterijer modela Tisa
Enterijer modela Tisa
Enterijer modela Tisa
Istog dana kad se postave na lokaciju kuće su spremne za korišćenje; Foto: Tiny Homes Serbia
Istog dana kad se postave na lokaciju kuće su spremne za korišćenje; Foto: Tiny Homes Serbia
Enterijer modela Omorika
Enterijer modela Omorika
Enterijer modela Omorika
Enterijer modela Omorika

Povezani članci:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

33 komentara

 1. Jasenovovilig

  Niste normalni za te pare ne znam kako se nadju budale….

  1. Velimir

   Samo budala može dati taj novac.
   Ubjeđujete igrom riječi.

 2. Stefan

  Stavljati PVC stolariju na malu kućicu od drveta je greh, pretuzno i jadno.

  Šteta jer je sve ostalo jako lepo uradjeno.

 3. građevinar

  Za te pare planiram dve da napravim

 4. Nenad

  2000eur kvadrat? Nenormalno!

  1. Miki Milane

   U cenu su uračunati PDV i sva prateća oprema. To je velika prednost.

   Plus, kućicu dobijeta za 3 meseca. Nema drndanja sa majstorima, kašnjenja i probijanja budžeta.

   Ona je mobilna. Ne treba da se prave temelji, prave iskopi, troši beton i armatura…

   Koliko sam razumeo, nije vam nužno potrebna građ. dozvola ako nije priključena na infrastrukturu. Dakle, može se (možda) postaviti i na poljoprivredno zemljište – koje je daleko jeftinije od građevinskog.

   Jedan plac na granici između Novog Sada i Beograda, recimo – Stara Pazova, košta oko 25.000 evra za 5 ari. A ova kućica se može postaviti i na imanje manje površine.

   Može se postaviti i u okviru dvorišta neke gradske kuće, pa da se rentira na Booking-u i RBnB-u. Ne postoji „stan na dan“ koji može se kupi za te pare i te površine ni u Lapovu…

   I tako dalje, i tako dalje…

   Da. Možda na prvi pogled deluje preskupo.

   Ali, kada se pogledaju brojevi i mogućnosti ove kućice su zapravo jako povoljne.

   Pogledajte samo ekspanziju Tiny Home koncepta u Australiji i Novom Zelandu i sve će vam biti jasno koliko je (zapravo) tržište ovih kućica kod nas potentno.

  2. Nikola

   Nenade, loše ti ide to čitanje..nigde ne piše da je to cena za kvadrat već za celu opremljenu kuću..ok je to cena ali narod generalno nema te pare ovde… ostaje im da ih izvoze uglavnom..

 5. Vladimir

  Prelepo, ali preskupo.

 6. Saša

  Puno je to para za takvu kuću, ali možda i ima ljudi koji bi platili samo realna vrednost kuće nije više od 25000 evra to za ovu od36m2

 7. Miomir

  Na ovo nije moguce prikljuciti nikakve instalacije struje vode kanalizacije itd jer jednostavno ne postoje uslovi a cena je posebna prica

 8. Damjan Dragović

  Jedna od ovih kućica svakako me zanima.
  Za prvi kontakt upitao bih: kakva je situacija ako bih to ostvario u Hrvatskoj blizu Zagreba. Postoji li i ta mogućnost. Hvala za odgovor

 9. Ljiljana

  Ja sam kupila kućicu od 50 m kv za 16 500 eura voda struja voćke selo milina unutra sa stvarima smederevac brate gori pa cepa blizu puta septembra meseca ništa lepše

 10. Bice ali 2228

  Ovo bre obican kontejner samo nalepljeno preko njih imitacija ko sta voli.240-280 € je kvadrat tih kontejnera.

 11. Zoran

  Za te pare 100m2 od tvrdog materijala!!!!

 12. Taša

  Da li postoji plaćanje na rate? Jeste lepo ali cena je nedostižna za većinu ljudi u Srbiji, to je velika mana…

 13. Simeon

  Malo je mnogo.

 14. Milan

  Niste normalni sa cenom !!!
  Uzas bre !!!

 15. Stefan milovanovic

  Ja sve ovo mogu da napravim za mnogo manje novca,stolar sam,pravim namestaj od drveta iverice medijapana,sve sto se tice drveta radim pravim,i ostatak posla mi nije stran,sve bih mogao da odradim za mnogo povoljniju cenu,ako ima neko zainteresovan pozovite me na broj 063 7204115 stefan milovanovic

 16. Vlada

  Za 45000 evra mogu da kupim dvosoban stan staru gradnju,koja je 125 puta bolja od ovih novih od rigipsa i stiropora.Mogu i da sazidam kuću od 125 m2, ili da kupim motažnu iz Ivanjice od 100 i neki kvadrat tipa kjuč u ruke .

 17. Mata

  I posle kad je tovariš i premestas oderu te…bolje dodati još toliko pa stan te kvadrature kupiti..a i izolacija zida 10 cm nije neka

 18. Nevenka

  Meni super izgledaju i rado bih živela u nekoj od njih.

 19. Mica

  Povoljno. Hocu dve.

 20. Aleksandar

  CENE SU VAM JAKO PRESKUPE!
  JEDINO DA NAĐETE NEKE BUDALE OD KUPACA KOJI SE NERAZUMEJU U GRADNJU KUĆA A IMAJU NOVAC PA IM JE FRKA ILI MORAJU DA SE USELE NEGDE!
  KATASTROFA, NEMAM REČI…

 21. Maja

  Bas lepo al realno preskupo i ja bih mogla da zivim u nekoj od njih al cene nisu realne pa stan se kupi za te pare.

 22. Budimir Vuković

  U Kolašinu u CG je metar kvadratni 150-250 eu u bilo kom dijelu grada.Inač,ove kučice su divne ali da su makar 3(TRI) puta jeftinije.

 23. Td

  Pre svega za taj novac mozete izgraditi mnogo vecu i ozbiljniju kucu! Kazete nema majstora,majstora ce svakako biti…Drugo,te cene su osnovne,shodno tome da je kuca tipska i nema previse mesta i namestaj mora biti tipski kako bi se iskoristio prostor,sto znaci mnogo vise para…Ukoliko sami gradite ovakvu kucu cena materjala je nekih 6-7 hiljada evra,zavisi od velicine,pet osoba ce bez problema izgraditi ovakvu kucicu za 20ak dana,radi se o suvoj gradnji tako da nema perioda sazrevanja materjala…I jos nesto,vec kod komsija Hrvata imate slicne kucice za po 4-5 hiljada evra,tako da ovi nasi deru!

 24. Zoran

  Jako je skupo po mojoj proceni, a verovatno je sve ako po obicaju napravljeno od naj jeftinijih materijala i delova.

 25. Dr. D

  Super smo dogurali kao beskucnici u Americi kamp kucice i kontejneri. Svaka čast

 26. Szrkvarc

  Mene kuca u Grckoj, 800m od mora, 60kvm, od kamena, sa placem, dozvolama, strujom, vodom I septickom jamom kosta manje od 30000, kljuc u ruke! Zavrsavam je ove godine.

 27. Divljak

  Prijatelji,gradio sam i upravo ponovo gradim i realno,ovo je min.3x skuplje od realne cene,a povrh svega,tolike pare dati za „Minimalizam“…… Znate li,ljudi moji,kakvu „LUX“ kamp prikolicu mozete kupiti za upola manje para,ako vec hocete mobilnu kucu. Najiskrenije,precenili ste se visestruko,probudite se pre nego bude kasno.

 28. Uroš

  Ko kupuje zna da je ovo i više nego povoljno još kad imaš i plac i sve uslove s obzirom koliko su cene svega skočile.

 29. Dragan

  Za gradjane srednjeg staleza ili ti onih koji su ispod njega skroz nedostizno i nerealno cena je vise nego jaka.

 30. djokicdjoka

  U Bangladesu mogu da kupim citavo selo za te pare…takvi su komentari, da se covek zapita za mentalno zdravlje komentatora. Pa niko vas ne tera da kupite ove prenosne kuce.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *