Svetski projekti

Kakvu je kuću poznati arhitekta isprojektovao za svoju majku

Dva objekta s kosim krovovima pokrivenim valovitim aluminijumom čine novi dom mame švedskog arhitekte Bjorna Forstberga.

Koosnivač biroa Forstberg Ling iz Malmea dobio je zadatak od majke da joj isprojektuje kuću u mestu Linkoping. Pošto je plac bio uzan i dugačak, Bjorn je došao na ideju da napravi dva paralelna objekta koja sa smaknuta jedan u odnosu na drugi. Različite su i visine, a svaki od njih ima posebnu funkciju.

kuca-za-mamu-01

Beton, aluminijum, drvo ostavljeno je takvo kakvo je – bez ulepšavanja.

 

Jednospratni objekat ima open-space dnevnu sobu sa kuhinjom i trpezarijom dok je pozadi organizovano kupatilo. U drugom objektu, koji ima dva nivoa, smešten je spavaći blok.

kuca-za-mamu-02

Kuća je optočena u aluminijumu. Arhitekta je za Dezeen naveo da je ovo uradio zato što je, za početak, održavanje ovakve fasade veoma jednostavno, a kao drugo, aluminijum reflektuje okolinu pa će objekat menjati svoj izgled u zavisnosti od doba dana.

Enterijer je dosta sveden – skandinavski. Drvena konstrukcija je vidna, a akcenat je na materijalima u njihovoj izvornoj formi. Beton, aluminijum, drvo je ostavljeno takvo kakvo je – bez ulepšavanja.

kuca-za-mamu-03

kuca-za-mamu-05

Foto: Markus Linderoth

Pogledajte i kako izgleda stara kamena kuća koja je savremenija od domaće novogradnje.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dea

    Iz prilozenog projekta, rekla bih da „poznati arhitekta“ nije bas voleo svoju mamu! 😉

Оставите одговор

Obavezna polja *