Foto: Jadran Rusjan
Dešavanja

5 radova iz Srbije odabranih za nagradu Piranezi na izložbi u Kolektivu

Dani Piranske arhitekture gosti su BINA 2019 programa.

Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranezi, koja se dodeljuje od 1989. godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA). Nazvana je po italijanskom umetniku i arhitekti iz 18. veka Đovaniju Batisti Piraneziju (1720–1778), čija porodica vodi poreklo iz Pirana.

Prva nagrada Piranezi dodeljena je 1989. srpskom arhitekti i umetniku Bogdanu Bogdanoviću za Spomen-park Dudik u Vukovaru, Hrvatska. Posle duže pauze, 2018. godine u jubilarnoj tridesetoj sezoni dodele nagrade Piranezi u nominaciju su uključeni radovi srpskih arhitekata izvedenih u poslednje dve godine. Selektor za Srbiju bio je slovenačko-srpski arhitekta Andrej Strehovec, koji je izabarao sledećih pet realizacija:

Kuća u Tetovskoj (Tetovska 73, Beograd / 2017) – Dejan Miljković, Jovan Mitrović, Hotel kondo Kamenovo (Sunstone Residences), Sipkov krš, Miločer, Crna Gora (2017) – Mitarh d.o.o, Mountain Resort Branković (Vrelo, Pirot, Stara Planina / 2018) – Alterno inc. d.o.o.: Đorđe Kitić, Dušan Nikolić, Ivana Veličković, Mirjana Nikolić, Dejan Knežić, Javna pijaca u Negotinu (2016) – Raum d.o.o. i Sojenica na Savi, Beograd, reka Sava, Ada Progar (2016) – Remorker Architects: Milan Katić, Marko Korošec, Dušica Oparnica.

Sojenica na Savi, Remorker Architects

Velika imena arhitekture

Dani arhitekture u Piranu održavaju se jednom godišnje, od 1983. godine, u Sloveniji. Cilj međunarodne konferencije u Piranu je da predstavi najprogresivnije i najinovativnije ideje arhitektonske i prostorne produkcije, a na njoj su učestvovali mnogi ugledni arhitekti: Eduardo Souto de Moura, Alvaro Siza Vijeira, Peter Cumtor, Svere Fen, Kenet Frempton, Dejvid Čiperfild, Vang Šu i drugi. Od 2008. godine, konferenciji predsedava arhitekta Maja Ivanič, direktorka galerije DESSA u Ljubljani, a organizatori su Anže Koren, Špela Kuhar i mlađa generacija slovenačkih arhitekata.

Izložba od 22. maja

Izložba “Nagrada Piranezi 2018” nastala u saradnji sa Danima arhitekture u Piranu u Sloveniji, biće otvorena u sredu, 22. maja u 19 sati, u Galeriji Kolektiv.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *