Ulazni hol visine je 8,4 metara; Foto: Igor Conić
Građevinarstvo, Izdvojeno

Naučno tehnološki park: Zavirili smo unutar najpametnije zgrade u Novom Sadu

Enterijer u industrijskom stilu, pametni sistemi za kontrolu svih funkcija objekta, dupli pod, zeleni krovovi i prepoznatljiva fasada čine okosnicu nove zgrade u novosadskom kampusu.

Zgrada Naučno tehnološkog parka u Novom Sadu jedno je od najinteresantnijih i najvećih gradilišta u ovom gradu, međutim proporcije ove zgrade mogu se sagledati tek kada se u nju stupi. Već pri ulasku u centralni hol, koji je visine 8,4 metara, može se zapravo steći osećaj koliko je ovo velikih poduhvat i šta će ovaj objekat zapravo predstavljati za buduće generacije studenata. Objekat od 29.134 kvadrata namenjen je ne samo studentima i nastavnom osoblju Fakultetu tehničkih nauka, odnosno za oko 3.000 zaposlenih, već i za IT i start-up kompanije koji će se takođe ovde useliti… ali tek u drugoj fazi za koju se tek traže izvođači.

Između svake etaže napravljen je prekid visine 1,1 metar koji sprečava da se požar širi na sprat iznad.

Nakon naše prethodne reportaže, radovi su daleko odmakli. Za sada su završeno prvih 10.000 kvadrata, odnosno, trećina objekta i iako se ne zna tačan datum otvaranja, planira se da objekat bude otvoren za nastavu u letnjem semestru aktuelne školske godine. Trenutno su u toku završni enterijerski radovi, a unošenje nameštaja i opreme započelo je s današnjim danom.

Ova pametna zgrada ima implementiran Building Management Systems (BMS) koji ne samo da kontroliše svu tehniku i elektroniku unutar objekta, već i vodi računa o rasveti, grejanju, hlađenju, ventilaciji, nadzoru, kao i o protivpožarnim sistemima. Objekat je opremljen sprinkler instalacijama za gašenje požara, protivpožarna vrata imaju dupla stakla punjena vatrostalnim, termostabilnim gelom, dok su protivpožarni uslovi uticali i na sam izgled fasade. Naime, fasada je napravljena od aluminijumske potkonstrukcije s duplim staklima punjenim argonomdok je između svake etaže napravljen prekid visine jedan metar koji sprečava da se požar širi na sprat iznad. Fasada kao kampusu je urađena kao ventilisana (Swisspearl) u tamno sivoj boji.

Dupli pod

Sam enterijer Naučno tehnološkog parka urađen je u industrijskom stilu tako da su ostavljene grube betonske površine koje su kombinovane sa staklenim pregradama i sivim keramičkim pločicama na podovima u hodnicima, dok su unutar laboratorija i kancelarija linoleum i PVC podovi. U centralnom hodu je izvedeno podno grejanje sa sistemom na vodu koje je položeno u košuljicu.

Međutim, zanimljivo je da košuljica ne postoji u kancelarijskom delu objekta već su tamo primenjene Lindner kalcijum-sulfat ploče dimenzija 60×60 cm, svaka težina po 32 kilograma, koje stoje na metalnim stopicama i preko kojih su polagane pločice takođe dimenzija 60×60. Prazan prostor u ovom duplom podu iskorišćen je za smeštanje instalacija. Ove modularne ploče imaju dobre akustične sposobnosti i zgodne su jer omogućavaju da se hoda po njima odmah po postavljanju.

Enterijer je urađen u industrijskom stilu sa grubim betonskim površinama koje su kombinovane sa staklenim pregradama.

10 ari zelenih krovova

Pored toga što je ova zgrada pametna, ona je i zelena. Naime, na dva nivou prostiru se zeleni krovovi ukupne površine 10 ari. Iznad betonska ploče postavljeni su slojevi od parne brane, termoizolacionog materijala XPS, nekoliko slojeva membrane, geotekstila, a potom je postavljena specijalna čašičasta folija za zelene krovove u kojima se posle kiše zadržava 15-20 litara vode po kvadratu koje biljke koriste do naredne kiše. Preko ove folije postavljen je još jedan sloj geotekstila i komposta u koju je zasađeno 8 sorti seduma, biljaka niskog rastinja sa minimumom održavanja.

Druga faza: Kancelarije po želji klijenata

Što se tiče drugog dela objekta, oko 2/3 planirane zgrade, enterijerski radovi tek slede. Ovaj prostor od oko 20.000 kvadrata tek treba da se uređuje i to možda prema zahtevima budućih korisnicima ovih prostorija. U pitanju su prostrane etaže u sivoj fazi idealne za organizaciju kancelarijskih prostora po želji.

Ispod objekta, u podzemnoj etaži, predviđena je izgradnja garaže sa 105 parking mesta. Za parterno uređenje i izvođenje pristupnih puteva i stara angažovana je firma Put Invest.

 

Faktografija

 • Ime objekta: Naučno-tehnološki park u Novom Sadu faza II/1
 • Investitor: Republika Srbija – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
 • Projektant: Fakultet tehničkih nauka, Departman za arhitekturu i urbanizam
 • Izvođač: „Italiana Costruzioni“ S.p.A.
 • Projekt enterijera: Fakultet tehničkih nauka
 • Godina početka radova: 2017.
 • Površina: 29.134,50 kvadrata
 • Spratnost: Su+P+3+Pk – Su+P+6

Fotogalerija

Naučno-tehnološki park; Foto: Igor Conić
Naučno-tehnološki park; Foto: Igor Conić
Foto: Igor Conić
Foto: Igor Conić
Ulazni hol visine je 8,4 metara; Foto: Igor Conić
Ulazni hol visine je 8,4 metara; Foto: Igor Conić

Fotografije: Igor Conić

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Nikola S Munjas BA MISAD

  … SVAKA CAST !!! ZA PRIMER !!! NOVI SAD KRALJEVSKI GRAD <3 ZAPADNOG BALKANA !!! PONOS VOJVODINE !!!

 2. miki

  novi sad niti je kraljevski grad ,niti je za primer,običan mali gradić koji nikada nije pripadao balkanu već srednjoj evropi ali nema ko da čita i uči geografiju u 5.razredu nažalost!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *