Arhitektura

Nije izvodljivo? Njujorčani neće dobiti svoju prvu višespratnicu od drveta

Desetospratna zgrada od drvene konstrukcije bila bi prva zgrada takve vrste u Njujorku, ali su planovi za njenu izgradnju, bar za sada, propali.

Objekat od drveta trebalo je da bude izgrađen u 18. ulici u četvrti Čelzi po projektu arhitektonskog studija SHoP u saradnji sa inženjerskom firmom Arup i konsultantskom firmom Atelier Ten koja se bavi životnom sredinom. Iz njihove saradnje proistekao je projekat zgrade čija je noseća konstrukcija od drveta. Ali od toga izgleda neće biti ništa.

Prednosti koje bi nudila ovakva struktura jesu mala težina u odnosu na betonske i čelične konstrukcije, kao i brzina izgradnje, ali i korist u pogledu održivosti, piše Dezeen. Uprkos ovim činjenicama i završenom projektu, izvođač radova Sy Ghassemi obustavio je izgradnju objekta rekavši da „ovaj projekat jednostavno nije izvodljiv.“

Tako su radovi na ovoj višespratnici od drveta sa 15 stanova propali.

Iako je za projekat osvojio 2,5 miliona dolara, odnosno, polovinu novca iz nagradnog fonda namenjenog za finansiranje istraživanja upotrebe drveta ili veštačkih kompozita na bazi drveta u visokogradnji, to i dalje nije dovoljno da počne izgradnja.

Dok se nadamo da će se projekat u Čelziji nastaviti, nastavljamo da uključujemo tehnologiju drvenih konstrukcija kroz druge prilike.

– rekle su arhitekte iz SHoP.

Firma SHoP ostvarila je zapaženi uspeh sa svojim projektima u drugim delovima Njujorka. Njihov projekat za neboder u Bruklinu dobio je zeleno svetlo za gradnju prošle godine, a dve će stambene kule Kips Bay uskoro biti gotove.

Svakako, još uvek postoji nada za drveni objekat u Čelziju imajući u vidu da je drvo kao konstruktivni materijal korišćen na nekoliko projekata višespratnica u svetu.

Rendering: SHoP

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *