Konstrukcije

Zbog čega treba obratiti pažnju na ove lagane betonske ploče

Korišćenjem Cobiax armiranobetonskih ploča sa PVC loptama ušteda betona iznosi i do 35%.

Ošupljenje betonskih ploča u cilju smanjenja količine upotrebljenog betona pa samim tim i njihove težine, nije nikakva novost. Od kako je izmišljen beton, inženjeri osmišljavaju načine kako da ravne ploče od ovog teškog materijala učine lakšim. Sitnorebraste, kasetirane i TM tavanice samo su neki od poznatih rešenja, međutim karakteristika sistema Cobiax je što se za olakšanje ploča koriste reciklirane plastične lopte.

Ploče sa Cobiax loptama štede beton do 35% lakše a armaturu do 20% u odnosu na klasične ravne AB ploče.

 

Primenom ovih šupljih elemenata od PVC-a pri izradi armiranobetonskih ravnih ploča postiže se optimalna tehnička i ekonomska realizacija projekta. Plastična tela jednostavnog oblika zamenjuju teški beton na onim mestima gde on nije nužan iz statičkih razloga i time se postiže smanjenje sopstvene težine zgrade, pa samim tim i znatna ušteda armature. Na taj način celi konstruktivni sistem je znatno lakši, što omogućava ekonomično dimenzioniranje nosivih elementa. Prema podacima nemačke kompanije Cobiax, ovakve ploče štede beton do 35% lakše a armaturu do 20% u odnosu na klasične ravne AB ploče.

Šema postavljanja lopti između dve zone armature

Plastične lopte postavljaju se u čelične kaveze koji, osim što ih pozicioniraju na tačno definisanom mestu, preuzimaju ulogu uzengija. Kavezi sa loptama postavljaju se između gornje i donje zone armature i zatim se pristupa betoniranju na licu mesta uz obavezno vibriranje kako bi betonska mešavina pravilno formirala buduća rebra. Nakon što beton očvrsne, ova konstrukcija ponaša se statički kao i bilo koja druga sitnorebrasta tavanica.

Postoje dve vrste Cobiax PVC lopta: Eco i Slim line. Eco lopte su prečnika od 27 do 45 cm i koriste se za armiranobetonske ploče debljine od 40 do 70 centimetara, dok su spljoštene Slim lopte namenjene za tanje ploče debljine svega 20 cm. Upotrebom ovih lopta prečnika od 10 do 26 cm mogu se napraviti izuzetno lagane AB ploče.

Cobiax lopte se proizvode od prečnika 10 pa sve do 45 centimetara a koriste u zavisnosti od željene debljine ploče.

 

Ne treba zanemariti ni ekološki aspekt Cobiax ploča. Pored toga što se za proizvodnju lopti koristi reciklirana plastika, značajna ušteda betona dovodi i do smanjenja emisije CO2.

Investitori će se, naravno, pitati dovodi li upotreba Cobiax ploča do smanjenja ukupnog troška izgradnje objekta. Na ovo pitanje ne možemo dati odgovor jer do cene Cobiax lopti nismo mogli da dođemo jer ona umogome zavisi od konkretnog projekta. Svakako, u ukupne troškove, pored cene lopti, mora da se uračunati i dodatni rad ali verujemo da i uz polovinu obećanog procenta uštede betona i armature, računica postoji.

Foto: Cobiax

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Nada Maksimov

    Članci su izvanredni umnogome pomoć kako majstorima tako i onima koji planiraju sa renoviranjem. Ja bih molila za savet kako izolovati unutrašnje zidove koji su vlažni i budzavi a da to nije stiropor. Hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *