Čelični kanali ispunjavaju se betonom; Foto: Leonard Faustle
Konstrukcije

Konstruktivne čelične veze izvedene pomoću 3D štampača

Ovaj element predstavlja napredak u proizvodnji prilagođenih čeličnih spojeva za drvene konstrukcije.

Projektantska firma MX3D i japanska građevinska kompanija Takenaka udružili su snage kako bi proizveli strukturalni čelični konektor pomoću metode 3D štampe.

Oni su pomoću programa za optimizaciju topologije koji je u obzir uzeo ne samo mehanička svojstva materijala pri štampanju već i projektantska ograničenja, dobili smernice ka izradu najefikasnijeg oblika čelične veze u drvenim konstrukcijama.

Čelični elementi dobijeni 3D štampom se ispunjavaju betonom koji sprečava lokalne deformacije na čeliku.

Dobijeno rešenje podrazumeva izradu čeličnog elementa sa šupljinom koja se ispunjava betonom. Na ovaj način betonsko jezgro sprečava lokalne deformacije na čeliku, a spoljašnji čelik upravlja silama zatezanja i savijanja.

Neto težina dobijene čelične konstrukcije elementa, dimenzija 45×50 centimetara, iznosi 40 kilograma, odnosno 45 kilograma sa betonom.

Prilikom 3D štampe elementa korišćen je duplex nerđajući čelik, legura poznata po dobrim mehaničkim svojstvima i visokoj otpornosti na koroziju.

Građevinarstvo 21. veka

Cilj projekta je bila automatizacija dizajna i proizvodnje složenih spojeva za velike konstrukcije u građevinskoj industriji, s obzirom na to da se složenost struktura vremenom povećava a kvalifikovana radna snaga u zemljama sa starijim stanovništvom je sve manja. Imajući ovo u vidu ovakve i slične inovacije su veoma potrebne.

Foto: Leonard Faustle

BIM integracija

Metoda koja je primenjena na proizvodnji ovog spoja omogućava potpunu digitalnu kontrolu nad dizajnom, proizvodnjom, vremenskom linijom, kao i troškovima, uz velike logističke prednosti i odličnu integraciju sa BIM aplikacijama.

Firma MX3D nedavno je i lansirala svoj softver Matalxl, odnosno početnu verziju programa koji omogućava korisnicima da na lak način sami pokrenu štampanje velikih metalnih predmeta u sopstvenim projektima.

Foto: Leonard Faustle

„Saradnja sa Takenaka zaista pokazuje da arhitektonsku kreativnost ne treba limitirati proizvodnim ograničenjima.“, rekao je za Designboom Filipo Gilardi iz MX3D.

Zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji dramatično se skraćuje vreme proizvodnje kao i isporuke, a pritom se pomeraju granice dizajna što na kraju doprinosi stvaranju boljih arhitektonskih prostora.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *