Foto: Occipital
Softver

Novi iPhone 12 Pro pretvara prostore u 3D modele

Za svega par minuta uz pomoć aplikacije Canvas možete skenirati sobu i dobiti 3D model koji je moguće eksportovati u Revit ili SketchUp.

Zahvaljujući novom iPhone 12 Pro telefonu i njegovim LiDar senzorima, uz pomoć aplikacije za skeniranje prostora Canvas, moguće je da na lak i brz način pretvorite prostore u trodimenzionalne modele sa kojima možete da baratate na različite načine.

Canvas vam omogućava da na telefonu menjate boju prostorije, merite dimenzije i da šerujete model sa drugim ljudima. Napredne opcije Canvasa omogućavaju da pretvorite 3D model u CAD fajl koji potom možete iskoristiti u Revitu, SketchUpu ili drugim kompatibilnim programima, piše Cnet.

Pogledajte kako to izgleda:

 

Skenirajte sobu pomoću iPhone 12 Pro telefona i dobićete gotov 3D model koji možete eksportovati u CAD.

Canvas, kreiran od strane kompanije Occipital, prvobitno je razvijen za iPad Pro, međutim najnovija verzija aplikacija postala je preglednija, a zahvaljujući novim iPhone 12 telefonima, i daleko preciznija u skeniranju.

Od kada su iPhone uređaji opremljeni LiDar senzorima debitovali, pojavilo se puno aplikacija koje nude 3D skeniranje prostora i predmeta, kao i realizaciju proširene realnosti (augmented reality) koja može spojiti mapirane prostora s virtuelnim objektima. Ipak, skeniranje s Canvas aplikacijom na iPhone 12 Pro izgleda daleko bolje i preciznije u odnosu na konkurenciju.

Skeniranjem prostorije u Canvasu prikaz se može pretvoriti u CAD model, za šta je potrebno oko 48 sati. Iz Occipital kažu da trenutno rade na bržem pretvaranju skeniranog prostor u 3D model, kao i na mogućnosti dodavanja podataka, poput prepoznavanja vrata, prozora i drugih elemenata u prostoru.

3D model koji ćete dobiti za par minuta; Foto: Occipital

Problem standardizacije

Kako se 3D skeniranje sve više bude koristilo na iPhoneu i iPadu, javiće se potreba za univerzalnim formatom kako bi se fajlovi mogli deliti i editovati. Dok iOS koristi USDZ fajl za formatiranje 3D datoteke, Occipital ima svoj format za skeniranje koji se može pretvoriti u .rvt, .dwg, ifc, .skp i .plan formate. Pretpostavlja se da će u jednom trenutku format za 3D skeniranje morati da postane standardizovan baš kao što je i PDF format.

Podržani telefoni

Aplikacija za skeniranje prostora Canvas najefikasnija je novom iPhone 12 Pro telefonu i njegovim LiDar senzorima, ali je skeniranje moguće izvršiti i na drugim modelima telefona počev od iPhone 8, ali uz smanjenu preciznost.

Korišćenjem aplikacije Canvas na iPhone 12 Pro može se postići skeniranje uz veću preciznost i više detalja za razliku od merenja koja su omogućena drugim metodama na telefonima i tabletima koji nisu opremljeni LiDar-om.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *