Arhitekta Džim Olson vratio se svom projektu koji je kao student započeo još sa 18 godina.

Postoje neke stvari u životu kojima se uvek vraćate jer nisu do kraja ispričane. Tako je i ovaj arhitekta iz Sijetla, koji sada ima uspešan projektni biro, rešio da zatvori jedna davno otvorena vrata i da ujedno otvori neka druga – vrata kuće koju je počeo da projektuje na prvoj godini arhitektonskog fakulteta. Posle 60 godina, povučena je poslednja linija i kota na projektu kuće.

Kada je imao 18 godina i bio na prvoj godini studija arhitekture, njegov otac dao mu je 500 dolara i rekao: „Idi i sagradi brvnaru.“

– ispričao je Tom Kundig, suvlasnik studija Olson Kundig.

Brvnara se nalazi na šumovitom poluostrvu nedaleko od Sijetla. Zemljište na kom se nalazi vikendica u vlasništvu je porodice Olson od 1900. godine. Na lokaciji koja je imala sentimentalnu vrednost za porodicu, stara brvnara podignuta je još 1959. godine i imala je svega 19 kvadratnih metara.

„Kada je imao 18 godina i bio na prvoj godini studija arhitekture, njegov otac dao mu je 500 dolara i rekao: Idi i sagradi brvnaru.“  – ispričao je Tom Kundig, suvlasnik studija Olson Kundig.

Prve izmene na brvnari usledile su 1981. godine, kada su nastala tri manja dela postavljena na zajedničkoj drvenoj platformi. Zatim je Džim nastavio sa adaptacijom brvnare nakon čega je nastao sadašnji izgled vikendice sa više spavaćih soba i dnevnom sobom u staklu. Konačna površina vikendice iznosi 223 kvadratna metra.

Prilikom svake adaptacije arhitekta je vodio računa da očuva postojeće elemente, piše Dezeen.

„Svako naredno proširenje izvedeno je tako da postojeću strukturu adekvatno koristi i integriše, otkrivajući tako istoriju arhitekture objekta i njegovu evoluciju.“, navode iz studija.

Vikendica je menjala namenu tokom vremena. Prvobitno je bila mesto za druženje mladih, zatim mesto za odmor porodice, da bi sada postala mirno skrovište za odmor i rad ali i prijatno mesto za posete unuka i prijatelja.

Vikendica je svojom formom i korišćenjem lokalnih materijala sjedinjena sa šumskim okruženjem i u potpunosti orijentisana na prelepi pejzaž u neposrednoj blizini.

Nikad ne reci nikad! Projekat koji je započet pre 60 godina konačno je realizovan. I ne izgleda tako loše, zar ne?

Foto: Olson Kundig

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: