Kuća i pas koji ne želi da ode; Foto: Norbert Tukaj
Svetski projekti

Priča o jednom psu i jednoj kući

Iako su se vlasnici kuće „na papiru“ promenili, jedan od starih ukućana nastavio je da živi u njoj.

Arhitekte studija Arches se iz svoje prve posete lokaciji gradnje najviše sećaju samouverenog, staloženog psa koji ih je dočeo mašući repom. Taj pas se svojevremeno bio izgubio, te je sklonište našao u kući bivših vlasnika. Međutim, kada su oni odlučili da se isele, on nije pristao na tu ideju, te je rešio da ostane – da bude lojalan lokaciji.

Sa arhitektama i novim vlasnicima ispratio je celukopan proces rekonstrukcije, nestrpljivo očekujući završetak radova da ponovo uživa u miru. Novi vlasnici su ga rado prihvatili za novog člana svoje porodice i nazvali ga Brownie.

Obnovljeni objekat nazvan Cedar House (Kuća kedrova, prev.eng.) nalazi se u okrugu litvanske prestonice Vilnjus. Cilj projekta bio je oživeti staru kuću kreiranjem nove kvalitetne arhitekture i estetike, kažu arhitekte za ArchDaily.

Foto: Norbert Tukaj

Kada su vlasnici odlučili da se isele, pas nije pristao na tu ideju, te je rešio da ostane.

S obzirom na to da se objekat nalazi na vrhu brda u živopisnom pejzažu, primarna ideja bila je da se kuća suptilno integriše u okruženje, što je delovalo kao jedina ispravna opcija.

S obzirom na činjenicu da se objekat nalazi u zaštićenom području parka morali su biti ispoštovani propisi koji čuvaju tradicionalnu arhitekturu regije. Tako su forma i materijali obnovljenog objekta tradicionalni.

Foto: Norbert Tukaj
Foto: Norbert Tukaj

Dva tradicionalna volumena

Projekat zapravo čine dva odvojena volumena, gde se glavna stambena kuća nalazi u gornjoj zoni lokacije, dok je dodatni skladišni objekat smešten u donjem delu.

Objekti su okruženi granitnim popločanjem kombinovanim sa travnjakom kako bi se što bolje integrisali u okruženje. Na parceli nema nikakvog dodatnog zelenila ili posađenih biljaka, već samo nekoliko novozasađenih borova, koji bi doprineli količini postojećeg drveća.

Foto: Norbert Tukaj

Objekti odišu smirenom arhitekturom, gde je glavni volumen integrisan u brdo i delimično ukopan u njega.

Objekti odišu smirenom i odmerenom arhitekturom, gde je glavni volumen integrisan u brdo i delimično ukopan u njega. Jedini deo objekta koji pravi kontrast i daje određenu dozu elegancije arhitektonskoj silueti objekta, jeste prostor usečene terase sa koje se pruža prekrasan pogled na park.

Foto: Norbert Tukaj

Dosledna forma

Skladište ima još čvršću i kompaktniju strukturu i takođe poštuje formu tradicionalne arhitekture. Ovaj objekat je, za razliku od stambenog objekta, dosta zatvoreniji ali primena istih materijala i estetike stvara interakciju između njih.

Foto: Norbert Tukaj

Kedar na fasadi

Fasade i krovovi objekta izvedeni od šindre napravljene od kedrovine i ovaj materijal ne samo što je tradicionalan, već je i pouzdan i održiv. Pritom i kuća je dobila ime po drvetu kedra.

Foto: Norbert Tukaj

Detalji prozora i vrata izvedeni su od bakra, a kroz čitav objekat su korišćeni izuzetno ekološki i održivi materijali.

Foto: Norbert Tukaj

Prirodno i u enterijeru

Konstrukcija objekata izvedena je od borovine, a kao toplotna izolacija primenjena je izolacija od prirodne drvene vune.

Foto: Norbert Tukaj

Konstrukcija je od borovine, izolacija je od drvene vune, a fasada je od kedra.

Unutrašnji zidovi su obloženi glinenim malterom, koji predstavlja lokalni materijal odličan za očuvanje određene potrebne mikroklime. Adekvatna ventilacija postignuta je sistemom prirodne ventilacije. Tako je dizajn enterijera podržao i istakao arhitekturu u prvi plan.

Foto: Norbert Tukaj
Foto: Norbert Tukaj

Odobreno od strane Browniea

Minimalne intervencije na postojećoj strukturi, visokokvalitetna arhitektura i inovativan dizajn daju visoku vrednost objektima uz održavanje neutralnosti prema prirodnom kontekstu u kom se nalaze. To je i Brownie zna da ceni…

Foto: Norbert Tukaj

Proces izgradnje:

Grafički prilozi

Situacioni plan

Osnova prizemlja stambenog obejkta

Osnova sprata stambenog objekta

Osnova prizemlja skladišnog prostora

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *