Aktuelno

Preuzimite projekte zgrada socijalnog stanovanja potpuno besplatno

Ovogodišnji dobitnik nagrade Pritzker, Alejandro Aravena, pokrenuo je akciju koja treba da pomogne socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Postavljeni projekti spadaju u grupu zgrada socijanog stanovanja čija gradnja podrazumeva postepenu realizaciju, u više faza. Aravanina firma, Elemental, svoj ugled je, između ostalog, stvorila kroz uspešno projektovanje objekata zgrada socijalnog stanovanja. Tokom 2004. godine pažnju javnosti privukli su projektom Quinta Monroy u Čileu, gde je sa malim budžetom izgrađen kostur zgrade, a tokom vremena sami vlasnici kuća završavali su radove postepeno, kako su im to finansijska sredstva dozvoljavala.

Besplatni projekti socijalnog stanovanja 01

Cilj besplantnog preuzimanje kompletnog arhitektonskog projekata jeste da se vladinim agencijama i investitorima obezbedi kvalitetan projektni materijal, za koji većina misli da su preskupi.

Besplatni projekti socijalnog stanovanja 02

Alejandro Aravena je tokom konferencije, na kojoj je sa svojom firmom predstavio ovaj projekat, istakao da bi bilo poželjno da koristeći se ovakvom šemom postepenog rada, država finansira iz fondova najsloženije radove, kako bi se dobila funkcionalna forma, a da sami vlasnici budućih stanova i kuća završe radove kako im finansijska sredstva budu to dozvoljavala.

Svi čekaju da neko drugi preduzme prvi korak. Ako uspete, odmah će vas kopirati i preskočiti fazu u kojoj je trebalo preuzeti izvesnu dozu rizika na sebe.

– istakao je arhiteta Alejandro Aravena.

Tokom konferencije istaknuto je da u čitavom svetu postoji sve veća potreba za socijalnim stanovanjem. Činjenica da u gradovima živi preko tri milijarde ljudi, a da je jedna trećina od njih živi ispod donje granice siromaštva, poziva na hitno preduzimanje akcije da se počne sa što progresivnijom gradnjom socijalnih domova, koji će ujedno biti i kvalitetno izvedeni.

Besplatni projekti socijalnog stanovanja 03

Iz firme Elemental istakli su da će ponuđeni projekti verovatno morati da se modifikuju u skladu s lokalnim građevinskim propisima. Takođe, mora se odrediti i najekonomičniji i najadekvatniji način u korišćenju materijala, piše Dezeen.

besplatni-projekat-socijalne-gradnje

Preuzimanje projekata

U ZIP fajlu od oko 13MB nalazi se 4 projekta u CAD formatu s osnovama, presecima, situacijom i ponekim razrađenim detaljima. Projekte možete preuzeti na ovoj adresi.

Proverite i kako možete da steknete znanje iz arhitekture potpuno besplatno:

Pohađajte onlajn kurseve iz arhitekture i urbanizma potpuno besplatno

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *