Izdvojeno, Svetski projekti

Zgrada koja svojim oblikom odaje svoju namenu

Usred jednog tipičnog danskog predela izdiže se moderna zgrada koja iz daleka izgleda nacrtana. Nije crtež. To je zaista zgrada koja podseća na police za knjige!

Arhitektonski biro Schmidt Hammer Lassen architects dobio je zadatak da isprojektuje funkcionalnu zgradu koja će služiti kao arhiv za knjige i dokumenta i to tako da unutrašnjost bude fleksibilna kako bi ona mogla efikasno koristiti. Osim toga, od arhitekata se zahtevalo da temperatura u budućoj zgradi od 4.800 kvadrata bude strogo regulisana ali i, još zanimljive, da njen oblik odaje njenu namenu.

„Novi državni arhiv trebalo je da bude jednostavan, moderan, minimalistički i dizajniran objekat u skladu sa pravilima održivog razvoja.“

Mi smo hteli da unesemo umetnički element zgradi kako bismo joj podarili specifičan karaker.

– kaže Rasmus Kierkegaard, partner u birou Schmidt Hammer Lassen architects.

Foto beton

„Potraga za odgovarajućim umetničkim elementom dovela nas je na ideju da čitavu fasadu uobličimo kao police za knjige. Foto beton bio je idealno rešenje za ostvarenje ovog cilja“, nastavlja Kierkegaard. „Već smo znali za jednu umetnicu koja je mogla da prenese našu ideju na površinu betona. Građevinska kompanija KPC Byg A/S podržala je našu ideju od samog početka i rezultat je savršeno odgovarao jednostavnoj kockastoj arhitekturi zgrade.“

Viborg Landsarkiv, Provincial Archive, DenmarkViborg Landsarkiv, Provincial Archive, Denmark

Najveći izazov u okviru ovog projekta predstavljao je ograničen budžet kao i ispunjenje različitih tehničkih uslova kao što su regulisanje vlažnosti i temperature vazduha tako da odgovaraju nameni arhiviranja. Ipak, najveći izazov predstavljalo je oblikovanje zgrade arhiva koja bi ljudima nešto značila. „Rezultat odgovara gotovo 100-procentno onome što smo zamislili. Umetnička forma razvijala se u hodu i uz blisku saradnju s umetnicom Grethe Sorensen i građevinskim preduzećem KPC. Na kraju nam je uspelo da od jedne jednostavne zgrade napravimo nešto posebno“, zaključuje Kierkegaard.

Izbliza se na fasadi prepoznaje samo šema od tačaka, ali iz daleka zgrada izgleda kao trodimenzionalne police za knjige.

Državni arhiv Viborg je sjajan primer kako se pomoću foto betona može naglasiti svrha jedne zgrade, a fasada oblikovati kao nosilac značenja. Izbliza se na fasadi prepoznaje samo šema sastavljena od međusobno različito udaljenih tačaka, ali iz daleka zgrada izgleda kao trodimenzionalne police za knjige što na posatrača ostavlja nezaboravan utisak.

Pogledajte i kako izgleda zgrada napravljena od crvenog betona.

Izvor: Beton.org; Foto: Helene Høyer Mikkelsen; prevod: Jadranka Bokan

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *