Građevinarstvo

Sve što treba da znate o Alfabetu – naselju budućnosti

Arhitekte na ovom projektu smatraju da grad budućnosti nećemo moći da zamislimo bez drvenih solitera, robota-kurira i biciklističkih staza koje tope led.

Magazin Fast Company naveo je nekoliko interesantnih detalja vezanih za projekat pametne četvrti u Torontu za koju se, kako kažu, smatra da će zauvek promeniti (i dalje) laički način na koji posmatramo pametne gradove.

Dizajn čitave četvrti potpisuje uvek zanimljiva Snøhetta, a razvija je kompanija Alphabet (nekada Google). Čitava inicijativa radi se pod kapom misterioznog projekta Sidewalk Labs u okviru kojeg se osmišljavaju, razvijaju, testiraju i grade inovativne urbane jedinice koje bi trebalo da olakšaju i unaprede funkcionisanje gradova u budućnosti… A evo šta bi to sve moglo da znači…

Sve zgrade biće u drvenoj konstrukciji, a pošto Kanada ima pregršt šuma, za izgradnju će se koristiti lokalne sirovine.

Većina objekata, uključujući i zgrade visoke do 30 spratova, biće napravljene od drveta. U njih je uključeno i oko 3.000 stambenih jedinica, a za trećinu je planirano da budu pristupačne za svaki džep. Srećom, Kanada sama po sebi ima pregršt šuma i pretpostavlja se da će se za izgradnju koristiti lokalne sirovine.

Modularnost i prefabrikacija

Pojava modularnih rešenja u arhitekturi usmerila je njenu budućnost i stoga nas ni ne čudi što se nove tehnologije mahom koriste da bi unapredile, ali i olakšale građevinske radove inovativnim rešenjima. U ovom konkretnom slučaju to se najbolje vidi po dizajnu pešačkih staza koje će biti izvedene od lako sklopivih heksagonalnih ploča kojima će konstantno moći da se menja raspored, pa samim tim i trase. U unutrašnjosti zgrada, drveni nosači biće mahom prefabrikovani što će drastično smanjiti vreme izgradnje.

U podzemnom nivou vladaju roboti

Zanimljivo je da se transport robe do komercijalnih objekata smeštenih u okviru ove četvrti neće vršiti unutar saobraćaja, niti dronovima. Naime, ispod površine grada izgradiće se čitava podzemna infrastruktura, a robu će do prodavnica, hotela i drugih objekata dopremati specijalni roboti.

Ovde ćemo samo napomenuti da ideja o podzemnom transportu robe nije nova. Slične usluge koriste se odavno u Diznilendu, a urbanista Žorž Ežen Osman predložio je nešto slično za centar Pariza još u 19. veku!

Grejanje eksterijera?

Kanada je hladna zemlja i zime u Torontu traju iritantno dugo. No, uprkos tome, Sidewalks Lab želi da navede svoje korisnike da što više vremena provode napolju. Iz tog razloga, kompanija trenutno testira rešenja poput termalnih biciklističkih staza i toplotnih „omotača“ fasada.

Pametni ivičnjaci i reciklaža otpada

Međutim, tu nije kraj pogodnostima Sidewalk Laba. Pored solarne energije, zgrade će koristiti i geotermalnu toplotu. Za dobre konekcije biće zaduženi optička mreža i bežični 5G internet, dok će onima za volanom biti olakšana vožnja zahvaljujući pametnim ivičnjacima koji osete prisustvo vozila i olakšavaju saobraćaj. Takođe, pametni interfejs za otpad olakšaće kompostiranje i recikliranje kako bi se 80% ukupnog otpada odložilo sa deponije.

Realizacija ovog projekta je počela, a prvi stanari biće useljeni 2021. godine.

Vizualizacije: Snøhetta za Sidewalk Labs

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *